Business Internaţional

Salariile secrete ale managerilor germani, dezvaluite publicului

23.05.2005, 15:28 17

Cabinetul cancelarului Gerhard Schroeder a aprobat legea care obliga companiile sa dezvaluie salariile managerilor lor, relateaza The International Herald Tribune.

Incepand cu 2006, companiile vor publica salariile si bonusurile pe care le primesc membrii echipelor de conducere intr-un raport anual. In caz contrar, se vor aplica amenzi de 50.000 de euro pentru fiecare membru al consiliului.

"Legea intentioneaza sa intareasca dreptul de control al actionarilor", a spus dupa luarea deciziei, Brigitte Zypries, ministrul justitiei.

"Este vorba de transparenta", a adaugat ea. Companiile germane s-au conformat noii legi, dar au preferat sa comunice doar valoarea totala a salariilor si bonusurilor acordate membrilor din conducere.

Legea vine intr-o perioada in care comportamentul marilor corporatii si al investitorilor straini a fost sever criticat de liderii Partidului Social Democrat din care face parte si Schroeder.

Deutsche Bank, spre exemplu, a fost acuzata ca si-a concediat salariatii intr-un moment in care profitul sau este in crestere.

Aceasta noua legislatie aliniaza Germania celorlalte tari europene care se pronunta pentru cresterea transparentei corporatiilor.

Anglia, ca si SUA, solicita detalierea compensatiilor primite de directorii executivi. Franta obliga companiile sa publice salariile managerilor de top, dar expertii cred ca legea este prea vag formulata pentru a fi intr-adevar eficienta.

"In Franta si in Germania, pasii care se fac in aceasta directie sunt foarte lenti", a spus Sophie L''Helias, avocat. "Se doreste sa se amane inevitabilul", a continuat ea.

Analistii considera ca legea are totusi slabiciuni. Desi cere dezvaluirea platilor fixe, ca salariile si bonusurile, nu prevede obligatia de a da publicitatii valoarea actiunilor detinute de conducere, asa cum se intampla in Statele Unite.

Nouasprezece dintre cele mai tranzactionate companii germane la bursa s-au conformat cerintelor. Unele, precum Allianz sau Bayer, sunt listate si la bursa din New York, unde trebuie oricum sa satisfaca aceste criterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO