Business Internaţional

Salariile şi recompensele greilor din businessul mondial. Şeful Shell a primit anul trecut de două ori mai mult decât în 2010, iar şeful Goldman Sachs cu 44% mai puţin

Salariile şi recompensele greilor din businessul mondial. Şeful Shell a primit anul trecut de două ori mai mult decât în 2010, iar şeful Goldman Sachs cu 44% mai puţin

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2012, 00:05 760

John Elkann, preşedintele Fiat, a fost recompensat cu un salariu de 1,34 de milioane de euro, iar Luca Cordero di Montezomolo, fostul preşedinte al Fiat şi în prezent membru al board-ului, dar şi şeful diviziei de maşini de lux Ferrari, a câştigat 5,5 milioane de euro. Marchionne a devenit director general al Fiat în 2004. Sub conducerea sa grupul a preluat constructorul auto american Chrisler, pe care l-a salvat astfel de la faliment cu concursul guvernului american.

Peter Voser, directorul general executiv al Royal Dutch Shell - cea mai mare companiei europeană de petrol şi gaze naturale din punctul de vedere al capitalizării de piaţă -, a fost plătit anul trecut cu 11,7 milioane de euro, de două ori mai mult decât în 2010, scrie Fianancial Times. Plata include un salariu şi bonusuri de 5,2 milioane de euro. Malcolm Brinded, care va renunţa în aprilie la funcţia de şef al diviziei de explorare şi producţie, va primi compensaţii de "despărţire" de 2,5 milioane de euro. Pentru anul trecut, acesta a fost recompensat cu un salariu de bază de 1,17 milioane de euro şi bonusuri de două milioane de euro. În total, pentru tot anul trecut, Brinded a primit 11,4 milioane de euro.

Constructorul american de automobile Ford i-a acordat directorului general Alan Mulally acţiuni în valoare de 58,3 milioane de dolari ca recompensă pentru readucerea pe profit a producătorului auto în ultimii trei ani, după pierderile înregistrate în perioada 2006-2008, scrie Bloomberg. Ford a acordat pachetul de compensaţii în cadrul unui plan din 2009 pentru cointeresarea conducerii în evoluţia pe termen mai lung a grupului.

Ford a avut profit de 29,5 miliarde de dolari în ultimii trei ani după 30,1 miliarde de dolari pierderi în 2006-2008. Acţiunile nu fac parte din pachetul salarial al lui Mulally pentru anul trecut, despre care vor fi publicate date în următoarele săptămâni. În 2010, Ford l-a recompensat pe Mulally cu acţiuni în valoare de 56,5 milioane de dolari. Pachetul de compensaţii pentru 2010 a urcat cu 48%, la 26,5 mil. dolari.

Lloyd Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, cea mai influentă bancă ame­ricană, a primit un bonus în acţiuni în valoare de 7 mil. dolari pentru activitatea din 2011, în scădere cu 44% faţă de cel din 2010, după un an dificil pentru marile bănci de pe Wall Street, potrivit Financial Times. David Viniar, direc­torul financiar al Goldman, şi pre­şedintele con­si­liului de administraţie Gary Cohn au primit de asemenea bonusuri în ac­ţiuni de câte 7 mil. do­lari, potrivit docu­men­telor transmise de bancă autorităţilor finan­ciare. Acţiunile primite de cei trei sunt restric­ţionate de la trazacţionare timp de câţiva ani. Bonusul în acţiuni primit de Blankfein, CEO la Gold­man Sachs din 2006, a scăzut astfel pentru pri­ma dată de la criza financiară mondială din 2008-2009.

Trei directori de top ai companiei ameri­cane de brokeraj MF Global, în faliment cu un deficit de 1,6 mld. dolari din banii clien­ţilor, ar putea primi bonusuri de sute de mii de dolari, potrivit unui plan al admi­nistratorului MF Glo­bal, au declarat surse citate de Wall Street Jour­nal. Administratorul MF Global urmează să ceară unui tribunal din SUA să aprobe bo­nu­suri legate de performanţă pentru cei trei di­rec­tori, care şi-au păstrat posturile după fali­ment pentru a ajuta la lichidarea activelor companiei.

Potrivit planului, cei trei directori şi alţi 20 de angajaţi rămaşi la MF Global ar primi bonusuri dacă ar atinge anumite obiective, precum creş­terea bazei de active care le revin creditorilor. Bonu­surile vor fi probabil mai mici decât cele primite de directori înainte de prăbuşirea MF Global. De exemplu, Bradley I. Abelow, preşedinte şi director operaţional, a primit un salariu de peste 829.000 de dolari şi un bonus de 1,25 mil. dolari pentru anul fiscal încheiat în martie 2011. După faliment a acceptat să lucreze la lichi­darea activelor cu un salariu de 60.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels