Business Internaţional

Salturi pe bursa dupa pierderi de miliarde de dolari

24.07.2008, 18:57 14

Cinci banci americane au raportat pierderi trimestriale semnificative, insa in ciuda tuturor asteptarilor actiunile acestora au inregistrat o crestere medie de 14% in ziua anuntului.
Dupa ce am asistat la un nou val de pierderi in industria financiara, capul de afis al vestilor rele fiind tinut de Wachovia si Washington Mutual, investitorii par din ce in ce mai convinsi ca turbulentele se apropie de final, scrie International Herald Tribune.
Kenneth Lewis, directorul executiv al Bank of America, a accentuat saptamana aceasta asupra faptului ca turbulentele din segmentul financiar au atins punctul critic si ca in perioada urmatoare vom asista la o revenire. Si asta dupa ce banca pe care o conduce a anuntat o scadere de 41% a profitului net aferent trimestrului doi.
In acelasi timp, multi investitori au vazut semne de speranta in rezultatele negative, care in alte situatii ar fi reprezentat un soc puternic. Scepticii spun insa ca bancile afectate de criza subprime nu-si vor reveni mai devreme de cativa ani.
Iar in conditiile in care isi vor reveni, profiturile lor nu vor fi nici pe departe similare celor inregistrate inainte de izbucnirea celei mai mari crize financiare postbelice.
Si exista suficiente motive pentru ca acestia sa dea dovada de precautie. Pe piata americana preturile locuintelor continua sa scada, in timp ce numarul imprumuturilor neperformante inregistreaza cresteri pe toate segmentele pietei de creditare.
Iar in conditiile in care bancile se lupta sa-si revina din criza, creditele devind din ce in ce mai greu accesibile pentru consumatori si pentru companii, ceea ce ar putea genera o incetinire a ritmului de crestere al intregii economii.
Cel putin deocamdata o serie de investitori par sa fi devenit indiferenti la vestile rele. Sintagma des folosita pe Wall Street "peste orice asteptari" pare sa fi fost inlocuita in acest moment cu "nu atat de rau pe cat ne temeam".
Iar acest comportament a fost ilustrat perfect cand, in ciuda anuntului privind pierderile trimestriale de 8,9 mld. dolari (5,5 mld. euro), actiunile Wachovia au inregistrat o crestere de 27% fata de ziua precedenta.
De asemenea, titlurile Washington Mutual s-au apreciat cu 6,2% in momentul in care a anuntat pierderi trimestriale de 3,3 mld. dolari (2 mld. euro). Investitorii nu au dat inapoi nici macar in momentul in care oficialii companiei au mentionat ca un numar record de debitori sunt pe cale de a intra in incapacitate de plata.
Fifth Third Bank si Key Corp, doi creditori din Ohio, au inregistrat pierderi uriase, ceea ce nu i-a impiedicat pe investitori sa cumpere in continuare actiuni. In acelasi timp, Sun Trust Banks a raportat o scadere de 21% a profitului net aferent celui de-al doilea trimestru, insa actiunile companiei au urcat cu 16% intr-o singura zi dupa ce oficialii acesteia au anuntat ca banca nu va efectua o operatiune de strangere de lichiditati.
In ultimele cinci zile de tranzactionare, actiunile din segmentul financiar s-au apreciat cu 31%, primele cinci companii dupa performantele inregistrate in aceasta perioada avand o crestere medie de 60%, potrivit The Wall Street Journal.
Aprecierea inregistrata marti de cele cinci companii a ridicat valoarea de piata a acestora cu 11,6 mld. dolari (7,4 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO