Business Internaţional

Salvarea Citigroup a creat un nou model de interventie a statului in economie

27.11.2008, 17:55 24

Planul de salvare a gigantului financiar ofera garantii explicite impotriva pierderilor generate de activele neperformante, garantii acordate pe banii contribuabililor, scrie Bloomberg. In acest context, programul destinat Citigroup extinde angajamentul federal dincolo de injectiile de capital facute de Trezoreria americana si a creditelor acordate de banca centrala (Fed).
Acum, autoritatile federale au devenit partenere in ceea ce priveste impartirea pierderilor inregistrate de Citigroup, insa numai a acelor pierderi care depasesc 29 mld. dolari. Contribuabilii sunt expusi unui risc foarte mare din cauza noului plan de salvare, care poate fi folosit pentru a sprijini mai multe companii, atat timp cat datoriile provenite din reducerea valorii contabile a activelor continua sa creasca, sustin analistii. "Fiecare situatie va trebui sa fie evaluata de la caz la caz, insa vom invata sa rezolvam aceste probleme pe parcurs, din experienta pe care o vom acumula in timpul activitatii in sistemul financiar", a declarat Brookly McLaughlin, purtatorul de cuvant al Trezoreriei americane.
Criza de la Citigroup s-a inrautatit in conditiile in care banca a fost nevoita sa-si adauge in bilantul contabil un numar de fonduri de investitii speciale, create pentru a investi in instrumente cu un grad de risc mai ridicat.
Actiunile bancii cu sediul in New York au pierdut 60% saptamana trecuta, dar si-au revenit partial dupa acordarea sprijinului guvernamental.
Alti creditori raman insa vulnerabili. Banca americana Wells Fargo a achizitionat rivala Wachovia, cea pe care autoritatile de reglementare au obligat-o in luna septembrie sa fuzioneze din cauza pierderilor foarte mari din sectorul creditelor ipotecare, care au atins valoarea totala de 120 de mld. dolari.
Bank of America a preluat Countrywide Financial, odata cel mai mare creditor ipotecar, si banca americana de investitii Merrill Lynch, care a inregistrat pierderi in valoare de 24 mld. dolari. Mai mult, banca Morgan Stanley a pierdut aproape o treime din valoarea activelor in ultimele trei luni.
"Alte banci isi vor arata interesul pentru afacerea Citigroup", crede Joseph Mason, profesor la Universitatea din Louisiana, care anterior a lucrat in cadrul Trezoreriei.
Planul de divizare a datoriilor reprezinta o alta etapa din programul de 700 mld. dolari elaborat de Henry Paulson, secretarul Trezoreriei americane.
De cand fondul de salvare a fost aprobat de Congres si promulgat luna trecuta, Paulson a fost criticat pentru ca nu are un plan concret de folosire a banilor.
"Paulson are un plan de atac improvizat", a declarat Gerard Comizio, partener la o firma de avocatura din Washington.
Termenii intelegerii incheiate cu Citigroup arata ca banca va acoperi primele 29 mld. dolari din pierderile inregistrate, inainte sa foloseasca fondul de sprijin in valoare de 306 mld. dolari.
Citigroup va fi responsabil pentru 10% din pierderile care vor depasi aceasta suma, iar guvernul va acoperi restul de 90%. Un rol secundar il au Trezoreria, care va contribui cu 5 mld. dolari, si Corporatia Federala de Garantare a Depozitelor, care va absorbi pana la 10 mld. dolari din pierderi.
In cazul in care aceste masuri nu vor fi suficiente, Fed va mai acorda un imprumut pentru activele ramase. Citigroup a primit deja o infuzie de 25 mld. dolari printr-un program al Trezoreriei.
"Daca nu vom mentine evolutia sistemului financiar in aceasta directie, se va ajunge la impunerea unor costuri reale si palpabile pentru poporul american", a declarat Martin Regalia, economist-sef la Camera de Comert a SUA.
De cand a avut loc o achizitie efectiva a activelor Bear Stearns in valoare de 29 mld. dolari in luna martie, oficialii Fed au preferat sa ofere credite pe termen scurt firmelor care se confrunta cu probleme de lichiditati.
In acest context, bilantul cheltuielilor bancii centrale s-a extins la 1.300 mld. dolari in ultimul an, intrucat Fed a oferit lichiditati in valoare de 415 mld. dolari bancilor si a achizitionat instrumente financiare bazate pe ipoteci de 272 mld. dolari.
Oficialii bancii centrale americane au incercat sa mentina riscurile pe care le vor implica pachetele de salvare oferite de Trezorerie. Mai mult, Trezoreria SUA ar putea fi obligata sa negocieze cu Congresul despre folosirea fondurilor provenite din partea contribuabililor.
Acum, Fed iese inca o data din constrangerile impuse de lichiditati.
"Este clar ca autoritatilor de reglementare le lipseste inca un plan detaliat pentru rezolvarea problemelelor de pe pietele financiare. Este incert daca ei au luat in considerare implicatiile unei modalitati de actiune ad-hoc", a declarat Richard Shelby, senator al statului Alabama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO