Business Internaţional

Saptamana neagra pentru bursele din SUA si Europa

22.02.2009, 17:31 15

Bancile americane Citigroup si Bank of America au suferit o prabusire a actiunilor cu mai mult de 31% la sfarsitul saptamanii trecute, scadere ce a provocat un declin al indicelui Standard & Poor's 500 la minimul ultimilor 15 ani, pe fondul speculatiilor ca Statele Unite ar putea nationaliza cele doua grupuri bancare, scrie Bloomberg.

Actiunile companiilor din Statele Unite au scazut pentru a doua saptamana consecutiv, trimitand indicele Dow Jones Industrial Average la cea mai scazuta valoare din ultimii sase ani, dupa ce rapoartele economice au pus problema incapacitatii guvernului de a solutiona actuala recesiune.
Indicele Standard & Poor's a scazut cu 6,9%, pierzand 15% de la inceputul anului. Dow Jones Industrial Average a scazut cu 6,2%, pana la 7.365,67 puncte.
Si bursele europene au evoluat in acelasi trend, postand cele mai importante pierderi saptamanale din ultimele doua luni, indicele Dow Jones Stoxx 600 coborand la cel mai scazut nivel de dupa martie 2003, pe fondul temerilor in crestere ca economia europeana se va deteriora in continuare, dupa ce companii precum Daimler sau Saint-Gobain au raportat rezultate dezamagitoare.
Indicele Stoxx 600 a coborat 7,5% in decursul saptamanii trecute, declinul anual ajungand la 11%, dupa ce toate cele 19 grupuri industriale care il alcatuiesc, cu exceptia companiilor din sectorul alimentar si de bauturi, au cunoscut o evolutie negativa. Indicii nationali au scazut pe toate cele 18 piete vest-europene. Indicele DAX (Germania) a pierdut 9 procente, CAC40 (Franta) a scazut cu 8,3%, in timp ce FTSE100 s-a depreciat cu 7,2%.
"A fost o saptamana dezamagitoare, in special din cauza incertitudinii ce priveste expunerea bancilor pe pietele est-europene", a declarat Peter Braendle de la Swisscanto Asset Management din ZŸrich. "Evolutia este slaba si mai exista inca o serie de incertitudini ce planeaza asupra industriei financiare."
Swedbank si Unicredit au condus plutonul bancilor europene care au suferit vanzari masive de actiuni, dupa ce Moody's Investors Service a anuntat ca ar putea reduce ratingul bancilor cu expunere in Europa de Est. Actiunile asiguratorului AXA au pierdut 30% dupa ce Standard & Poor's a redus spre negativ perspectivele de creditare ale firmei. Daimler, cel mai important producator de camionete, si Saint-Gobain, principalul furnizor de materiale de constructii din Europa, au pierdut 15% din pretul actiunilor.
 "Piata a fost marcata de un nou atac de panica", a spus Richard Weiss, sef al diviziei de investitii la City National Bank din Beverly Hills California. "Vom fi martorii unora dintre achizitiile secolului in materie de actiuni anul acesta, insa acum este probabil putin prea devreme pentru asta."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO