Business Internaţional

Sarkozy către fostul şef al SocGen, în toiul crizei din 2008: Vinde banca şi pleacă

Sarkozy către fostul şef al SocGen, în toiul crizei din 2008: Vinde banca şi pleacă

Autor: Andreea Neferu

07.10.2010, 23:48 14

Preşedintele francez Nicolas Sarko­zy a fost extrem de deranjatde faptul că banca nu l-a informat de urgenţă în ianuarie 2008 cuprivire la pierderile înregistrate de fostul trader, potrivitcărţii "The Week that Jérôme Kerviel Nearly Brought Down the GlobalFi­nancial System" (Săp­tă­mâna în care Jérôme Ker­viel aproape apus la pământ sistemul financiar mondial), al cărei autor esteHugues le Bret, fost director de comunicare în cadrul SocGen.

Daniel Bouton, fostul director executiv al lui SocGen, i-a spuspreşedintelui francez despre situaţia în care se afla banca lacinci zile după ce a descoperit pariurile financiare fără acoperirerealizate de Kerviel şi abia după ce adusese la cunoştinţă ceea cese petrecuse agenţiei franceze de supraveghere a pieţelor decapital şi băncii centrale.
Sarkozy a fost vizibil lezat de acest gest, pe care "l-a luat cafiind personal", povesteşte Bret. Astfel, a lansat o serie deatacuri la adresa băncii şi a lui Bouton. "Pentru Elysée acesta afost păcatul originar", notează Le Bret în cartea sa.
Un alt executiv din cadrul SocGen i-ar fi mărturisit acestuia căpreşedintele l-ar fi presat pe Bouton să "organizeze «mariajul» cuBNP Paribas şi să demisioneze".
Fostul director al băncii franceze ar fi opus rezistenţă cu nouăani mai devreme unei alte încer­cări de preluare din partea BNPParibas. La doar două săptămâni după ce au ieşit la supra­faţăfaptele lui Kerviel, BNP a anunţat că ar vrea să înainteze o nouăofertă de achiziţie a SocGen, care în cele din urmă nu s-amaterializat.
Apariţia cărţii lui Le Bret coincide cu condamnarea lui Kerviel lacinci ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentruprovocarea unor pierderi de aproape 5 mld. euro pentru SocGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO