Business Internaţional

Sarkozy despre scandalul Bettencourt: Este o calomnie

Sarkozy despre scandalul Bettencourt: Este o calomnie

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei

13.07.2010, 23:05 25

PreŞedintele francez Nicolas Sarkozy a apărut luni seară lateleviziunea de stat, pentru a se apăra de acuzaţiile potrivitcărora Liliane Bettencourt, moştenitoare a imperiului L'Oreal şitotodată cea mai bogată femeie din Franţa, ar fi finanţat campanialui Sarkozy pentru alegerile prezidenţiale din 2007, scriecotidianul The Wall Street Journal.
Sarkozy a mărturisit că a participat la două sau trei prânzuri şicine organizate în casa lui Bettencourt din orăşelulNeuilly-sur-Seine, situat lângă Paris, însă a respins din startacuzaţiile potrivit cărora ar fi primit bani de la aceasta.
"Vă puteţi imagina? Ajung în faţa celorlalţi oaspeţi, după careplec cu bani? Aceasta este o calomnie", a spus Sarkozy.
Participarea sa la interviul difuzat pe postul de televiziuneFrance 2 este cu atât mai importantă, cu cât liderul francez oferăextrem de rar interviuri televizate. Ce a vrut însă Sarkozy săclarifice în scandalul Bettencourt?
Săptămâna trecută, un procuror francez a adus probe preliminariicare să sprijine acuzaţiile potrivit cărora campania lui Sarkozy arfi fost susţinută puternic din punct de vedere financiar deproprietara L'Oreal. Astfel, se pare că partidul lui Sarkozy, UMP,ar fi primit bani din partea lui Bettencourt prin intermediulactualului ministru francez al muncii Eric Woerth. Pe de altăparte, Bettencourt susţine că a oferit ajutor financiar pentrupartidul lui Sarkozy, UMP, în limitele legalităţii. De asemenea,Woerth a infirmat speculaţiile că ar fi fost intermediarul în toatăaceastă poveste.
Sarkozy a explicat că este victima unei campanii de defăimarepentru că încearcă să îşi ducă la bun sfârşit promisiunileelectorale de modernizare a Franţei, apelând la reducereacheltuielilor publice şi la creşterea vârstei de pensionare înrândul francezilor. "Zgudui nişte interese", a punctatSarkozy.
Preşedintele francez a precizat că, în ciuda eforturilor de areduce deficitul bugetar al ţării, nu va majora fiscalitatea. "Dacăvom continua să mergem pe această cale nebună de a majora înpermanenţă impozitele, în Franţa nu va mai rămâne niciunantreprenor şi niciun consumator", a explicat Sarkozy. Potrivitunui analist politic francez, apariţia preşedintelui la France 2este o încercare a acestuia de a îşi restabili popularitatea înfaţa francezilor, după ce partidul său a pierdut una dintrecircumscripţiile tradiţionale în cadrul unor alegeri legislativeorganizate duminica trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO