Business Internaţional

Sarkozy, ingrijorat de starea sistemului financiar francez

29.09.2008, 21:04 12

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy se va intalni astazi cu directorii principalelor companii financiare prezente pe piata locala si cu reprezentanti ai bancii centrale si ai guvernului de la Paris, pentru a evalua starea sectorului financiar si a examina pietele.

Anuntul a fost publicat ieri de Administratia Prezidentiala de la Paris, iar intalnirea vizeaza inclusiv evaluarea conditiilor de creditare din Franta.
La reuniune vor participa guvernatorul Bancii Frantei Christian Noyer, ministrul economiei Christine Lagarde, si primul-ministru Franois Fillon.
Nationalizarea grupului financiar Fortis, hotarata de guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg, si informatiile aparute in presa privind intentia bancii franceze Dexia de a solicita o majorare de capital de urgenta au provocat un val de pesimism pe pietele financiare europene.
Reprezentanti ai Cabinetului Fillon au afirmat in repetate randuri ca bancile franceze sunt mai putin vulnerabile la criza financiara globala decat cele americane, insa, intr-un discurs sustinut saptamana trecuta, Sarkozy a declarat ca turbulentele vor afecta serios economia Frantei.
Potrivit anuntului publicat de biroul prezidential, intalnirea de marti va "evalua situatia institutiilor financiare, precum si distributia de credite catre consumatori si companii".
"Aceasta reuniune va avea loc in contextul unei serii variate de initiative economice derulate in prezent de seful statului", se arata intr-un comunicat.
Printre numeroasele masuri propuse de Sarkozy se numara solicitarea adresata bancilor si principalelor companii de a reduce salariile pentru contracararea cresterii inflatiei, avertizand ca guvernul va introduce legislatie in acest sens pana la sfarsitul anului daca angajatorii nu urmeaza recomandarea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO