Business Internaţional

Sarkozy promite o "revolutie economica"

24.01.2007, 17:44 10

Nicolas Sarkozy, candidat al dreptei la presedintia Frantei, a promis o "adevarata revolutie economica" daca va castiga alegerile prezidentiale.
Planul lui este sa stimuleze angajatii prin introducerea unor reduceri fiscale facandu-i pe acestia sa castige mai multi bani, relateaza Financial Times.
Intr-un interviu pentru ziarul Le Monde, Sarkozy a declarat ca "prioritatea prioritatilor" este sa restaureze valoarea muncii si sa mareasca rata de dezvoltare a economiei Frantei. "Criza morala a Frantei poarta un nume: este criza muncii", a spus el.
Prezentand programul sau economic, Sarkozy a spus ca vrea sa modifice numarul de ore lucrate pe saptamana si sa faca optiunile de actiuni disponibile pentru "toata lumea sau pentru nimeni."
Masura de amplificare a cheltuielilor consumatorilor este reducerea cu 4% a taxelor si a indatoririlor sociale, pentru a se potrivi cu media europeana, dand astfel 68 de miliarde de euro francezilor, adica aproximativ 2.000 de euro pentru fiecare locuinta.
El a sugerat ca 95% dintre francezi ar putea fi scutiti de taxe pe mostenire, permitand astfel parintilor sa lase mai multe bunuri copiilor.
Candidatul cu cea mai buna pozitie in sondajele de opinie nu a facut niciun legamant in privinta saptamanii de lucru de 35 de ore. Dar el a promis ca anagajatii care vor lucra mai mult de 35 de ore pe saptamana nu vor plati impozite pentru acele ore, iar angajatorii lor nu vor plati alte taxe sociale suplimentare. Un angajat care are un salariu minim ar putea castiga in plus 2.000 de euro pe an daca ar lucra patru ore in plus pe saptamana. Iar statul ar avea de castigat de pe urma taxelor indirecte rezultate de pe urma cheltuielilor de consum.
Ministerul de interne a declarat ca reducerea taxelor ar putea fi obtinuta prin micsorarea cheltuielilor statului. Salariile si pensiile functionarilor civili, a spus el, inregistreaza 45% din bugetul guvernului. El a adaugat ca doar unul din doi functionari care se retrag ar trebui inlocuit.
De cand a fost ales candidatul pentru presedintie al UMP pe 14 ianuarie, Sarkozy a dominat agenda publica lasand-o in urma pe Segolene Royal, candidata Partidului Socialist. Cu toate acestea, Royal, care se afla inca in faza de "ascultare" a campaniei sale, a promis ca va divulga mai multe dintre ideile sale politice pe 11 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO