Business Internaţional

Scaderea productiei auto trage in jos castigurile Continental

02.11.2006, 17:35 19

Producatorul german de pneuri si componente auto Continental, cel de-al patrulea producator la nivel mondial, a raportat o scadere a profitului din trimestrul al treilea cu 27% pe fondul cheltuielilor pentru reorganizarea operatiunilor neprofitabile din SUA si al integrarii unitatii de echipamente audio pentru masini a Motorola, anunta Bloomberg.
Profitul net a scazut la 234,9 mil. euro, sau 1,52 euro pe actiune, de la 322 mil euro, sau 2,11 euro pe actiune, suma inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
Veniturile Continental au avansat cu 8,2% in perioada iulie-septembrie, la 3,71 mld. euro, depasind estimarile analistilor, de 259 mil. euro.
Directorul general al companiei, Manfred Wennemer, a declarat ca a fost nevoit sa contracareze costurile ridicate ale materiilor prime si productia auto scazuta cu o productivitate mai mare.
Principalul rival al Continental este Michelin, cel mai mare producator de pneuri la nivel mondial, care a anuntat la sfarsitul lunii octombrie o majorare a vanzarilor din al treilea trimestru cu 4,9%, pe fondul cresterii preturilor si a vanzarilor de pneuri pentru camioane.
Continental si-a reafirmat obiectivele financiare pentru acest an, privind obtinerea unei marje de profitabilitate, calculata in functie de castigul operational, de aproximativ 8%. Pana la sfarsitul anului, Continental estimeaza mentinerea cheltuielilor in cazul operatiunilor din SUA, precum si o crestere cu 75 de milioane a veniturilor companiei.
Valoarea actiunilor Continental a scazut cu 83 de centi in cadrul sedintei bursiere de la Frankfurt, atingand pragul de 87,62 euro. Compania este cotata la 12,8 mld. euro.
Compania vinde pneuri sub marcile Continental, Uniroyal si General, operatiunile din SUA fiind desfasurate in fabrici din Tennesse, Michigan, Texas. Compania a cumparat in iulie divizia audio a Motorola pentru suma de 1 mld. dolari (790 mil. euro), precum si serviciul de asistenta rutiera al General Motors, OnStar.
Producatorul german estimeaza cresterea numarului de angajati in mod constant, la sfarsitul lunii septembrie compania angajand inca 84.500 de lucratori.
Wennemer a crescut eficienta Continental cu aproximativ 5% in fiecare an si a extins productia in tari precum Romania si Republica Ceha, profitand de faptul ca in aceste tari forta de munca este mai ieftina decat in tarile din Europa de Vest si din America de Nord.
In Romania, grupul german detine o fabrica de anvelope la Timisoara, a carei productie ar putea ajunge la 16 mil. de unitati in 2008, in comparatie cu cele 1,2 mil. de unitati produse in 2002, anul inaugurarii fabricii.
Continental mai controleaza in Romania fabricile de componente auto industriale Contitech Romania, PHX Romania, Phoenix Unio la Carei si uzina de componente auto Continental Automotive Products la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO