Business Internaţional

Scaderile mari de pe burse fac ca investitorii sa-si indrepte atentia spre politica bancilor centrale

09.05.2008, 20:35 15

Toata atentia investitorilor din toata lumea a fost atintita in ultima perioada asupra Bancii Centrale Europene si a Bancii Angliei, si asupra pozitiei pe care o vor adopta pentru a putea face fata declinului economic si crizei creditelor, scrie International Herald Tribune.
Pe masura ce pietele bursiere internationale continua sa scada, iar temerile ca efectele crizei din Statele Unite ar putea afecta si alte economii, fac ca optimismul investitorilor sa scada. Evolutia pietelor de actiuni, evaluata de catre indicele MSCI (Morgan Stanley Capital International), a inregistrat in aprilie o crestere de doar 5,31%. Extrem de surprinzator insa, cresterea inregistrata este cea mai mare din decembrie 2003 si pana in prezent.
Investitorii cauta plasamente cat mai sigure, ceea ce duce la o crestere a randamentelor, indicele bancii americane de investitii Citigroup care evalueaza randamentele obligatiunilor de stat din intreaga lume, atingand in luna aprilie nivelul 1,15%. Aurul a inregistrat cea de-a patra luna de scadere.
Cu toate acestea, tendinta de crestere a investitiilor, in ciuda riscurilor la care se supun companiiile de investitii, este cat se poate de pregnanta, rezervele de lichiditati atingand cel mai ridicat nivel din ultima perioada.
Iar rezervele de lichiditati sunt dovada cea mai clara a unui investitor care doreste sa investeasca, insa este nesigur in ce sa o faca.
Nesiguranta investitorilor este cel mai mult alimentata de catre evolutia incerta a economiei americane. Riscul ca efectele scaderii economice din Statele Unite sa afecteze si alte economii ale lumii, de asemenea contribuie la amplificarea nesigurantei printre investitori.
"Este extrem de putin probabil ca situatia din Statele Unite sa nu se resimta si in alte economii", a declarat Klaus Wiener, directorul de cercetari din cadrul diviziei de investitii a Generali. Wiener a mai apreciat ca, in Europa cel putin, aceste efecte sunt deja vizibile.
Comisia Europeana a micsorat deja estimarea privind cresterea economica din acest an la 1,7% si respectiv la 1,5% pentru 2009, dupa ce, in 2007, cele 15 state din regiunea euro, au inregistrat o crestere economica de 2,6%.
De asemenea, si moralul investitorilor din Germania a atins la sfarsitul primului trimestru al acestui an cel mai scazut nivel din ianuarie 2006 incoace, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta Ifo.
Increderea consumatorilor francezi se afla la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in timp ce vanzarile din retail din Spania inregistreaza scaderi drastice.
Cu gandul la toate aceste aspecte, investitorii de peste tot din lume, si in special cei din Europa, isi vor indrepta atentia catre strategia Bancii Centrale Europene, pentru a vedea daca scaderea economica din ultima perioada incepe sa-i ingrijoreze pe oficialii bancii europene, si daca vor lua vreo masura referitoate la mentinerea sau micsorarea ratei dobanzii de referinta.
Cu toate acestea BCE, care s-a aratat frecvent ingrijorata mai degraba de mentinerea preturilor, decat de cresterea economica, s-ar putea sa nu micsoreze prea curand rata dobanzii de referinta.
Analistii sunt insa de parere ca scaderea economica de pe continent va forta banca europeana sa adopte in cea de-a doua jumatate a acestui an o micsorare a ratei dobanzii de cel putin 50 de puncte procentuale, pana la nivelul de 3,50%.
Ramane insa de vazut daca Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, va ceda fie in fata presiunilor inflationiste, si va mentine neschimbat nivelul dobanzii, fie in fata temerilor de incetinire a cresterii economice, si va lua decizia de a micsora dobanda de referinta.
Chiar si asa insa, orice decizie a BCE se va resimti aproape imediat pe pietele internationale, unde euro deja incepe sa piarda teren in fata monedei americane, dupa ce Fed, banca centrala a Statelor Unite, a micsorat rata dobanzii de referinta pana la nivelul de 2%.
Intre timp, si Banca Angliei, se pare ca va mentine nivelul actual de 5% al ratei dobanzii de referinta, incercand astfel sa combata cresterea inflatiei.
Analistii sunt insa de parere ca, spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru, Banca Angliei va micsora rata dobanzii de referinta la 4,75%, dupa ce economia britanica a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o crestere de doar 0,4%, cea mai mica rata de crestere din ultimii trei ani.
In ceea ce priveste investitiile bursiere, se inregistreaza o activitate extrem de redusa pe pietele internationale, multi dintre investitori de abia reusind sa-si acopere pierderile suferite in urma crizei creditelor, atingand din nou nivelurile stabilite inainte de izbucnirea crizei.
Toata lumea se intreaba insa, daca cresterile inregistrate in luna aprilie, si la inceputul lunii mai fac parte dintr-un proces de recuperare de lunga durata a pietelor financiare, sau pur si simplu reprezinta doar o crestere de scurta durata.
Wiener este de parere ca evolutia pozitiva a pietelor financiare din ultima luna este doar una de scurta durata.
Intr-o scrisoare adresata clientilor Generali, analistii firmei italiene isi sfatuiesc clientii sa profite de aceasta crestere, care s-ar putea termina la sfarsitul acestei luni.
Aceasta tendinta este confirmata si de evolutia indicelui Standard & Poor's 500, care arata ca 63% dintre companiile americane au inregistrat rezultate mai bune decat cele estimate pentru primele trei luni ale acestui an, comparativ cu procentul de 26% dintre companii, care au inregistrat rezultate mai slabe.
In Europa insa, doar 52% dintre cele 105 companii evaluate de catre indicele European Stoxx 600, au raportat rezultate mai bune decat cele estimate pentru primul trimestru al acestui an, restul de 46% dintre companii inregistrand rezultate sub cele estimate initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO