Business Internaţional

Scandal imens la Campionatul Mondial pentru publicitate mascată

FOTO: Reuters
16.06.2010, 23:07 44

FIFA, organismul ce guvernează lumea fotbalului, a reţinutîntr-un birou din Africa de Sud un grup de peste 30 de femei,suspectate de publicitate mascată, pentru că au apărut la meciulOlanda-Danemarca din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal purtândcostume portocalii create de o firmă de bere din Olanda, scrie TheAssociated Press.

Chiar dacă evenimentul a ţinut FIFA în corzi, producătorulolandez de bere Bavaria a reuşit să obţină ceea ce îşi propusese, adeclarat John Sweeney, şeful Catedrei de publicitate din cadrulşcolii de jurnalism de la Universitatea din Carolina de Nord.."Aceasta este publicitatea gratuită pe care o voiau. În cazul FIFAînsă există o atitudine de paranoia cu privire la publicitateamascată. Sponsorii plătesc foarte mulţi bani, aşa că cerexclusivitate", a spus Sweeney. Companii precum Budweiser plătescmilioane de dolari pentru ca numele lor să fie asociat cuCampionatul Mondial, iar FIFA are o serie de stimulente financiarepentru a-şi proteja sponsorii ediţiei de anul acesta - mai exact300 mil. dolari. Potrivit raportului financiar pe 2009 al FIFA, 97%din veniturile organizaţiei, care anul trecut s-au ridicat la 1,06mld. dolari (870 mil. euro), au fost generate de drepturile dedifuzare a meciurilor şi de contractele de publicitate. Dinsponsorizări, FIFA a obţinut anul trecut 227 mil. dolari "Nimeni nua fost arestat. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să aflămcâteva detalii de la aceste femei. Este vorba de o formă depublicitate ascunsă a unei firme de bere din Olanda", a declaratNicolas Maignot, purtător de cuvânt pentru FIFA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO