ZF 24

Scandal monstru în Danemarca

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2014, 00:03 15459

Danemarca se confruntă cu unul dintre cele mai mari scandaluri din lumea investitorilor după ce OW Bunker, a treia companie daneză ca mărime în funcţie de venituri, a intrat în faliment la opt luni de la lansarea pe bursă, în martie, printr-una dintre cele mai mari listări de acţiuni începând cu 2010, scrie Financial Times.

Scandalul OW Bunker, o companie de aprovizionare cu combustibil pentru vapoare, cu o cotă de 7% pe piaţa internaţională de profil, trezeşte noi îngrijorări privind pieţele de capital daneze şi vine la trei ani după ce producătorul de bijuterii Pandora a emis o avertizare de profit la mai puţin de un an de la lansarea sa pe bursă şi şi-a pierdut două treimi din valoarea de piaţă.

OW Bunker a anunţat săptămâna trecută că din cauza unei fraude comise de angajaţi de top la subsidiara din Singapore „trebuie presupus că întregul capital al grupului este pierdut“. Acţiunile transportatorului au fost suspendate de la tranzacţionare.

Compania a iniţiat un proces de restructurare judiciară pentru a evalua dacă mai poate fi salvat ceva din principalele afaceri, presupuse a fi insolvente.

Listarea OW Bunker din martie reprezintă a doua cea mai mare astfel de operaţiune din Danemarca începând cu 2010. Acţiunile au fost listate la 145 de coroane daneze pe unitate, ceea ce evalua compania la 5,3 miliarde de coroane (880 milioane de dolari). În lunile care au urmat OW a emis două avertizări de profit, iar acţiunile i s-au prăbuşit cu peste 40%. Transportatorul a atenţionat că se confruntă cu pierderi eventuale de 125 de milioane de dolari din cauza unei fraude la divizia Dynamic Oil Trading din Singapore. Totodată, compania a indicat că în urma analizei unor contracte de management al riscurilor a găsit că pierderea de 25 de milioane de dolari anunţată acum câteva săptămâni s-a mărit la 150 de milioane de dolari.

Transportatorul l-a concediat pe şeful departamentului de management al riscului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO