Business Internaţional

Scenarii sumbre pentru piata petrolului si cea a materiilor prime

10.12.2008, 17:49 10

Cererea globala pentru petrol se va prabusi anul viitor, iar cea pentru materii prime nu va mai atinge in viitorul apropiat apogeul din vara aceasta, potrivit declaratiilor a doua institutii ce prevad o lunga si acuta recesiune globala, scrie Financial Times.

Concluziile sunt dure, insa ele au fost emise ca urmare a previziunilor economistului-sef al Bancii Mondiale care spune ca lumea se "confrunta cu cea mai aspra recesiune de dupa Marea Depresiune".
Departamentul de energie al Statelor Unite a anuntat ca cererea globala pentru petrol se va contracta anul acesta si anul urmator, aceasta fiind prima perioada de declin pe parcursul a doi ani consecutivi din ultimii 30 ani.
"Probabilitatea crescuta a unei crize economice globale prelungite domina sentimentele de pe piata, facand presiuni asupra pretului petrolului ca acesta sa scada", au declarat oficialii departamentului pentru energie. Ei estimeaza ca cererea va cobori cu 50.000 de barili pe zi anul acesta, iar anul viitor scaderea va fi dramatica, de 450.000 de barili pe zi. Cererea pentru petrol in Statele Unite se va reduce anul viitor la cel mai scazut nivel al ultimilor 11 ani.
Intre timp, raportul Global Economic Prospects, realizat de Banca Mondiala releva ca boom-ul pe care l-a cunoscut cererea de materii prime in ultimii cinci ani - ce a condus la o crestere a preturilor cu 130% - trebuia sa ia sfarsit.
Analiza Bancii Mondiale ce are in centru boom-ul materiilor prime contrasteaza cu viziunea principala ce domina companiile de resurse naturale - si cu care sunt de acord majoritatea analistilor de pe Wall Street - conform careia scaderile de preturi actuale reprezinta doar o corectie si ca trendul ascendent al preturilor va continua.
Desi nu se asteapta o revenire a preturilor la valorile record inregistrate in aceasta vara, acestea nu sunt asteptate sa atinga nivelurile scazute de la inceputul anilor '90.
In urmatorii trei ani pretul barilului de petrol este asteptat sa revina la aproximativ 75 de dolari (58 de euro), potrivit raportului, iar alimentele vor fi tranzactionate la o valoare superioara cu 60% celei din 2003, insa la doar jumatate din valoarea record a acestui an.
"Pe termen lung, pretul marfurilor rezultate in urma unor procese de extractie ar trebui sa coboare", considera oficialii bancii, adaugand ca din cauza incetinirii cresterii economice si totodata a populatiei, cererea mondiala pentru materii prime se va contracta si ea.
Banca prevede ca la nivel mondial, comertul - un motor de crestere pentru multe state in curs de dezvoltare - se va contracta pentru prima data din 1982 pana astazi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO