Business Internaţional

Schimbări şoc în leadershipul economic al Turciei. Erdogan încearcă să evite o criză valutară şi monetară, dar a fost părăsit şi de ministrul de finanţe, care era ginerele lui

Schimbări şoc în leadershipul economic al Turciei....

Autor: Catalina Apostoiu

10.11.2020, 00:05 4316

Weekendul trecut a adus schimbări şoc la nivelul conducerii economice a Turciei, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan demisionând din poziţia de ministru de finanţe al ţării la numai o zi după ce Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, pe care tot el l-a adus la conducerea instituţiei în urma unei alte concedieri. Schimbările vin într-o perioadă de presiuni intense asupra lirei turceşti, scrie Financial Times.

Berat Albayrak şi-a anunţat demisia duminică invocând motive legate de sănătate. Anunţul a venit după ce Erdogan l-a înlocuit pe guvernatorul băncii centrale Murat Uysal cu fostul ministru de finanţe Naci Agbal, un critic al managementului economic al lui Albayrak.

Dacă Erdogan îi va accepta demisia, politica economică din Turcia ar putea suferi schimbări dramatice, dublate de o rea­liniere politică în cadrul partidului de guvernământ, scrie Bloomberg. Albayrak era văzut drept potenţial succesor al lui Erdogan, care a condus Turcia ca premier sau preşedinte din 2003.

Deşi Erdogan nu a precizat încă dacă acceptă demisia acestuia, există semne în creştere că preşedintele turc este în căutarea unui succesor. Acesta a convocat o reuniune târziu în noapte cu Agbal şi fostul vicepremier Nurettin Canikli pentru a discuta politica băncii centrale, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Stilul de management asertiv şi legăturile sale de familie cu preşedintele turc i-au conferit lui Albayrak o poziţie puternică în cadrul partidului de guvernământ, dar i-a atras şi mulţi critici, atât în sistemul politic, cât şi în rândul investitorilor, care au ajuns să perceapă Turcia mai puţin ca pe o economie de piaţă şi mai mult ca pe o economie hibridă.

Primul anunţ bombă din weekendul trecut, decizia de demitere a şefului băncii centrale, a fost determinat de frustrarea lui Erdogan faţă de utilizarea a zeci de miliarde de dolari din rezervele valutare ale ţării într-un efort eşuat de a susţine lira, potrivit unor numeroşi oficiali familiari cu situaţia.

Politica a fost executată de către banca centrală cu susţinere puternică din partea ministerului lui Albayrak, potrivit surselor citate.

Economiştii Goldman Sachs estimează că intervenţiile au depăşit 100 mld $ în acest an. Ritmul erodării deţinerilor valutare ale ţării au lăsat Turcia mai vulnerabilă în faţa şocurilor externe şi nu a reuşit să-i stabilizeze moneda, care a coborât la un minim record săptămâna trecută. Aceasta a pierdut peste 30% din valoare în ultimele 12 luni, cea mai slabă performanţă din rândul monedelor monitorizate de Bloomberg.

Erdogan l-a desemnat pe Uysal la şefia băncii centrale în iulie 2019, când l-a demis pe predecesorul său Murat Cetinkaya pe fondul nemulţumirii sale privind eşecul băncii centrale de a reduce dobânzile pentru impulsionarea economiei.

Agbal, noul guvernator, a criticat adesea politica lui Albayrak de a interveni pe pieţe. Desemnarea sa ar putea semnala implementarea unor rate mai ridicate, însă aceasta depinde de măsura în care va negocia un grad de independenţă în utilizarea instrumentelor de politică.

„Ne aşteptăm ca noul guvernator să ia măsuri immediate pentru înăsprirea politicii monetare pentru stabilizarea lirei şi refacerea treptată a rezervelor“, potrivit lui Per Hammarlund, de la SEB AB.

Însă, în primele sale comentarii publice, Agbal a anunţat că banca centrală va fi într-un mod de revizuire până la următoarea politică monetară, semn că acesta nu va acţiona imediat.

Lira turcească a înregistrat cea mai puternică creştere din martie 2019 la începutul săptămânii pe fondul speculaţiilor privind posibila majorare a dobânzilor. Indicele bursier turc se îndrepta către cel mai solid avans din august.

Analiştii rămân însă prudenţi. „Mă tem că reacţia pozitivă va fi de scurtă durată“, arată Ulrich Leuchtmann, de la Commerzbank. „Interpretez demiterea lui Uysal şi în special înlocuirea sa drept o întărire a controlului preşedintelui turc asupra băncii centrale. Aceasta nu poate avea un impact pozitiv asupra lirei“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO