Business Internaţional

Scrisoare de la Vladimir Putin: De la 1 iunie livrările de gaze către Ucraina vor fi limitate în funcţie de plăţi. Datoriile se ridică la 3,5 miliarde de dolari

Scrisoare de la Vladimir Putin: De la 1 iunie livrările...

Autor: Roxana Petrescu

15.05.2014, 16:50 2419

Începând cu 1 iunie, livrările de gaze ale Gazprom către Ucraina vor fi limitate în funcţie de plăţile realizate în avans, în acest moment datoriile acumulate fiind de 3,5 miliarde de dolari, spune Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, într-o scrisoare adresată liderilor din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Franţa, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. La începutul acestui săptămâni, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller a anunţat că Gazprom va sista livrările de gaze către Ucraina dacă nu va primi anticipat banii pentru luna iunie.

“"Situaţia plăţilor pentru gazele ruseşti s-a înrăutăţit în această perioadă. Gazprom nu a primit nicio plată pentru gazul livrat către Ucraina iar datoria totală a crescut de la 2,237 miliarde de dolari la 3,5 miliarde de dolari şi asta chiar şi în ciuda faptului că Ucraina a primit o primă tranşă din partea FMI în valoare de 3,2 miliarde de dolari. În aceste condiţii, compania rusească a emis o factură în avans pentru livrările către Ucraina, care este în perfectă concordanţă cu contractul, iar după data de 1 iunie livrările de gaze vor fi limitate de suma plătită în avans de către compania ucraneană"”, spune Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, de la izbucnirea conflictului, a avut loc o singură întâlnire, în Varşovia cu o delegaţie condusă de Comisarul European pentru energie Gunther Oettinger.

“"Din păcate trebuie să spunem că nu am primit nicio propunere concretă din partea partenerilor noştri privind modalitatea de stabilizare a situaţiei companiei din Ucraina astfel încât aceasta să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să asigure tranzitul"”, mai spune Vladmir Putin, care mai spune că a fost forţat să ia această decizie.

“Federaţia Rusă este încă deschisă pentru consultări şi pentru a colabora cu statele europene pentru normalizarea situaţiei. Speram ca şi Comisia Europeană să se implice mai activ în dialogul privind măsurile care trebuie luate şi soluţiile care ar ajuta la stabilizarea economiei din Ucraina”, a mai spus Putin.

Circa 66% din gazul rusesc care ajunge în UE tranzitează Ucraina. Gazprom asigură circa un sfert din nevoia de gaze naturale la nivel european. România a achitat în total 7 miliarde de dolari din 2007 până în 2013 către intermediarii gigantului Gazprom pentru gazele naturale importate din Rusia. Gazele ruseşti acopereau, în trecut, în jur de un sfert din cererea internă, însă în ultimii ani cantităţile importate au urmărit linia descendentă a consumului şi ponderea lor s-a redus la mai puţin de 10% în 2013. România cumpără gaze din Rusia încă din 1979, iar cantităţile livrate de atunci până în prezent depăşesc 125 miliarde de metri cubi, echivalent cu de zece ori cererea actuală totală. Importurile sunt realizate prin intermediul a două companii, WIEE şi Conef Energy, sub contracte semnate în 2007 şi a căror valabilitate va expira în 2030. WIEE este controlat în totalitate de Gazprom, în timp ce în spatele Conef Energy se află mogulul rus Vitali Matchitski, care controlează numeroase afaceri cu aluminiu, inclusiv Alro Slatina.

Consumul României de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 8%, iar factura pentru gazele importate s-a redus la jumătate faţă de 2012, până la 756 de milioane de dolari, în condiţiile în care importurile au avut o pondere de doar 15%, cel mai scăzut nivel de la 2003 încoace, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru aprilie, ANRE a luat în calcul un procent de import de 6,5% pentru consu­matorii noncasnici şi de 2% pentru populaţie. Mai mult, mi­nistrul energiei Răzvan Nico­lescu spunea recent că pro­ducţia de gaze locală, rea­li­zată de Petrom şi Rom­gaz, de­pă­şeşte ce­re­rea, aşă că în cazul unei po­si­bile sistări a expor­tu­rilor de gaze ruseşti pe fondul con­flic­tului ruso-ucrainean, piaţa lo­ca­lă nu va fi afectată.â

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO