Business Internaţional

Scumpirea francului elvetian da frisoane clientilor cu ipoteci din Europa Centrala

Scumpirea francului elvetian da frisoane clientilor cu ipoteci din Europa Centrala

In Ungaria, circa 80% din creditele ipotecare au fost contractate in franci elvetieni

19.06.2007, 18:26 53

Majorarea dobanzii de referinta la francul elvetian cu un sfert de punct, pana la 2,5% si perspectiva unei noi cresteri se vor resimti si in afara Elvetiei, ducand la o crestere simtitoare a preturilor la ipoteci in cea mai mare parte a Europei de Centrale si de Est, scrie Budapest Business Journal.
In ultimul an, in Ungaria, peste 80% din imprumuturile imobliare si jumatate din creditele pentru afacerile mici au fost contractate in franci elvetieni. Situatia tinde sa devina similara si pentru tari ca Romania, Croatia, Polonia sau tarile baltice, desi in cazul lor moneda de imprumut variaza intre franci, euro si yeni.
Trendul imprumuturilor in franci elvetieni a inceput acum 10 ani, atunci cand Elvetia a micsorat rata dobanzii la 0,75% pentru a preveni deflatia, transformandu-se in cea mai ieftina sursa de capital a Europei.
Imprumuturile externe in franci elvetieni au ajuns la 643 mld. euro, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.
In ultimii noua ani, intensitatea mare a acestor imprumuturi a determinat o valoare scazuta a monedei elvetiene raportata la euro, aceasta incepand sa piarda din valoare in ultimii doi ani - desi Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a majorat rata de referinta de sapte ori intre timp.
"Francul elvetian devalorizat ar putea creste presiunea exercitata de inflatie asupra unei economii care se afla deja pe un val ascendent. Daca situatia nu se stabilizeaza, vom fi nevoiti sa marim in continuare rata de referinta", afirma presedintele Bancii Elvetiei, Jean-Pierre Roth.
Desi rata inflatiei in Elvetia este de doar 0,8%, exista semne care avertizeaza cresterea acesteia. Roth mai spune ca o crestere cu 40% a pretului petrolului incepand cu ianuarie va determina cresterea inflatiei mai tarziu in decursul anului.
"Investitorii internationali au primit avertismente clare: daca vor continua sa faca speculatii utilizand francul elvetian, vor trebui sa se confrunte cu un cost mai mare de refinantare atunci cand acesta isi va schimba traiectoria", sustine Moec Gilles, economist la Bank of America. Jens Nordvig, strateg valutar la Goldman Sachs, este de parere ca acest gen de speculatii la nivel global se apropiau de saturatie.
"A functionat foarte bine timp de doi ani intr-un climat cu o volatilitate in continua scadere, insa aceasta volatilitate incepe sa creasca. Aceste dobanzi au intarziat cresterile in alte tari, insa acest lucru se va schimba in curand", a mai adaugat Nordvig.
Cu toate acestea, piata prefera sa nu tina cont de avertizarile lui Roth, fiind mai mult usurata de faptul ca BNE nu a crescut rata de referinta cu 0,5%, provocand in acest fel un soc de proportii tuturor speculatorilor. Francul continua sa scada in raport cu moneda europeana, ajungand la 1,6584 euro. Davis Bloom, expert valutar la HSBC, afirma ca este nevoie de o crestere mai mare de un sfert de punct procentual pentru a opri jocul profitabil al speculatorilor.
"Francul elvetian confera siguranta in acest moment, insa investitorii vor ceva agresiv. Vor sa faca parte din ceva maret, din marele boom care va avea loc, cel putin pana in momentul in care ceva dezastruos se va intampla."
El afirma ca in timpul Razboiului Rece, francul elvetian era ultima moneda sigura, dar traim intr-o altfel de lume acum.
"Poti sa spui ca francul elvetian e o relicva si ca ar trebui sa scada pentru a reflecta o populatie in proces de imbatranire. Dar omenirea a mai spus asta o data inainte de 11 septembrie si ce s-a intamplat? Toata lumea a cautat francii elvetieni din nou."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO