Business Internaţional

Se adună nori negri din toate părţile: Turcia, Grecia, Polonia

Se adună nori negri din toate părţile: Turcia, Grecia,...
24.08.2015, 00:05 11035

Turcia se îndreaptă spre război civil, Tsipras riscă să dea guvernarea Greciei pe mâinile rebelilor din Syriza sau ale fanaticilor din „Zorii Aurii“, iar Polonia ar putea îmbrăţişa populismul.

Turcia. Criza politică riscă să se transforme într-o criză economică, încrederea în economie este la minim istoric

Încrederea populaţiei Turciei în economia ţării este la cel mai redus nivel din ultimii şase ani din cauza crizei politice de acolo. În crederea investitorilor străini în această economie se prăbuşeşte. Lira turcească stabileşte noi minime istorice aproape în fiecare şedinţă de tranzacţionare. Moneda, cel mai slab performer din grupul valutelor emergente, s-a depreciat cu 20% de la începutul anului. Criza politică riscă să se tranforme într-o criză economică. În ultimele alegeri ge­ne­rale partidul de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan AKP a pierdut atât de mult teren, mai ales în faţa unei formaţiuni politice a kurzilor, încât nu poate rămâne singur la guvernare fără un par­tener.  Timpul pentru formarea unei coaliţii a expirat, astfel că pre­mierul a anunţat noi alegeri pentru noiembrie. Între timp, Erdogan a reconfirmat alianţa Turciei cu SUA în NATO, iar armata a început o ofensivă contra formaţiunii kurde PKK.

Doar astfel Erdo?an şi AKP pot recâştiga încrederea. Dacă AKP câştigă alegerile, iar kurzii pierd puterea politică pe care au câştigat-o în ultimele alegeri, ţara riscă să intre în război civil.

Grecia. Tsipras vrea să înăbuşească revolta din partid prin alegeri anticipate

Aşa cum a făcut de multe ori în trecut, Alexis Tsipras, premierul Greciei şi liderul partidului de stânga Syriza, a luat prin surprindele pe toată lumea anunţându-şi demisia după ce a pierdut majoritatea parlamentară în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari ai Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă. Legislaţia a trecut mulţumită voturilor opoziţiei. Preşedintele Prokopis Pavlo­pou­los este acum şeful statului şi, potrivit cons­tituţiei, în acest caz el trebuie să-i dea lui Tsipras un alt mandat pentru formarea unui guvern, iar după aceea, dacă va fi necesar, să paseze mandatul celui de-al doilea sau al treilea partid ca mărime înainte de a elibera calea pentru noi alegeri. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată, formaţiunea de extremă dreapta, antiimigraţionistă, „Zorii Aurii“ poate încerca să construiască un guvern.

Zorii Aurii este al treilea partid ca mărime, scrie Deutsche Welle. Este posibil ca opoziţia din Syriza să devină cel de-al treilea partid ca putere din parlament după segregare. Dacă aşa se întâmplă, rebelii pot prelua mandatul pentru formarea unui noi guvern, excluzându-i pe radicalii de la „Zorii Aurii”. Tsipras a devenit un lider de partid fără partid, iar singura lui şansă de a ieşi la suprafaţă sunt noile alegeri. Tsipras îşi poate modela cum vrea lista electorală şi-i poate marginaliza pe cei care i s-au opus. Aripa dură a Syriza s-ar putea să nu aibă suficient timp să-şi dezvolte platforma electorală. Nimic nu este simplu în politica din Grecia. Cum vor reacţiona pieţele la noile turbulenţe politice rămâne de văzut astăzi.

Polonia. Logodna populismului, referendum pentru vårsta de pensionare

Eterna nemulţumire a polonezilor va găsi un culoar de refulare în alegerile generale de pe 25 octombrie. Alegerea ca preşedinte a lui Andrzej Duda, din partidul de opoziţie Lege şi Justiţie, arată că polonezii vor schimbare, deşi economia ţării lor este singura din Uniunea Europeană care n-a intrat niciodată în recesiune în ultimul sfert de secol. Actualul guvern, condus de Plat­for­ma Ci­vică, a majorat vârsta de pensionare la 67 de ani în 2012 pentru a atenua efectele pe care îm­­bă­trânirea populaţiei le are asupra bugetului. Duda a cerut senatului să permită organizarea unui referendum odată cu alegerile pentru ca populaţia să decidă asupra vârstei de pensionare. Astfel poate începe logodna Poloniei cu populismul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO