Business Internaţional

Se cauta proprietari pentru vilele renascentiste din Italia

Se cauta proprietari pentru vilele renascentiste din Italia

Noua strategie de inchiriere a proprietatilor face parte dintr-un efort mai mare al statului de contabilizare a proprietatilor pe care le detine.

28.09.2007, 15:04 28

Villa Tolomei este o resedinta din secolul 14, situata pe dealurile din imprejurimile Florentei. Aflata intr-un parc de 17 hectare, vila in stil renascentist are o suprafata de aproximativ 3.500 de metri patrati si este compusa din 7 cladiri, cladirea centrala purtand blazonul familiei Tolomei, fosti aristocrati toscani.
Vila este o adevarata capodopera arhitecturala si este disponibila pentru inchiriat. Dupa mai multe tentative esuate ale guvernului italian de a vinde resedinta, acesta abordeaza o noua tactica: nu o mai vinde, ci o va inchiria.
Statul italian are cel mai impresionant portofoliu de astfel de proprietati din intreaga lume, detinand numeroase castele medievale, vile renascentiste si biserici baroce. Incepand cu 1990, administratiile guvernamentale au intreprins numeroase campanii de vanzare a acestor proprietati, insa majoritatea dintre acestea au intampinat opozitie din partea opiniei publice.
Astfel, acum guvernul vine cu o noua abordare a problemei. In loc sa mai vanda aceste proprietati, acesta incearca sa le inchirieze pentru o lunga perioada de timp. Guvernul spera ca prin noua abordare sa rezolve problema acestor monumente arhitectonice. In 2000, partidul consevator s-a opus cu desavarsire vanzarii unor proprietati de gen, precum Villa della Regina din Turin, din secolul 17.
Acum acestia sunt de parere ca planul guvernului de inchiriere a acestor proprietati va da roade doar atat timp cat va fi clar specificata conditia ca acestea nu vor putea fi cumparate la incetarea contractului de inchiriere. "Un program prin care se incearca inchirierea acestor proprietati este mai bun decat unul prin care se pot vinde aceste locuinte, dar statul trebuie sa se asigure ca aceste proprietati vor fi in siguranta dupa expirarea termenului de inchiriere, inainte ca orice act sa fie semnat" a declarat Marco Parini, vice presedinte al Italia Nostra, oraganizatie non-profit care incearca conservarea patrimoniului istoric si arhitectural al tarii.
Principala companie imobiliara de stat, Agenzia del Demanio, ofera un contract de inchiriere a vilei Tolomei pentru 74.000 de euro pentru un an, respectiv 3,7 milioane de euro intreaga valoare a contractului. Agentia se asteapta ca vila sa fie reconditionata intr-un centru de conferinte sau chiar intr-un hotel, confirmand ca a primit cateva oferte in acest sens, insa a refuzat sa precizeze numarul exact de oferte.
Acest lucru ar putea sa sune a tocmeala, dar este o situatie reprezentativa pentru problemele cu care statul italian se confrunta. Vila Tolomei a intrat in proprietatea statului in 1961 si pentru o scurta perioada de timp a fost folosita de catre politia militara a Italiei. Insa de atunci este nefolosita, aflandu-se in diferite stadii de degradare. Pentru a fi reconditionata ar fi nevoie de investitii de sute de mii de euro, iar statul nu ar fi dispus niciodata de asemenea sume; iar pentru vanzarea proprietatii statul ar fi avut nevoie de numeroase aprobari de la autoritatile culturale din Italia, demers care ar fi durat extrem de mult.
Prin inchiriere statul spera sa scoata pe piata cat mai multe astfel de proprietati, ocolind astfel birocratia care a impiedicat acest proces pana acum, iar prin faptul ca statul ramane in continuare proprietar, conservatorii nu or sa se mai opuna acetui demers
"Acesta este un program prin care proprietatile valoroase care au nevoie de reparatii si restaurari sunt date in grija cuiva, si de asemenea reprezinta o sursa de venit, de care chiar aveam nevoie", a declarat Elisabetta Spitz, director al Agenzia del Demanio.
Noua strategie de inchiriere a proprietatilor face parte dintr-un efort mai mare al statului de contabilizare a proprietatilor pe care le detine. Pana acum un an statul nu avea o cifra exacta a proprietatilor pe care le avea in proprietate. "Statul avea o avere imensa, dar nu avea idee cat exact si unde anume se afla", a declarat Giorgio Benvenuto, presedinte al comitetului financiar din cadrul senatului italian.
Politicienii italieni incearca de ani buni sa vanda aceste proprietati pentru a scoate ceva bani in plus pentru a putea achita datoria externa tot mai mare a tarii, situandu-se pe locul trei la nivel mondial dupa cea a Japoniei si a Statelor Unite.
"In trecut era aproape imposibil sa facem ceva. Era prea multa birocratie si pentru cativa ani buni am tot stat pe loc", a declarat Gualtiero Tamburini, presedinte al asociatiei imobiliare Assoimmobiliare.
De exemplu, in 2002, Giulio Tremonti, la acea vreme ministrul de finante al Italiei, a infiintat o agentie speciala, Patrimonio, cu scopul de a vinde proprietatile detinute de stat, insa pe masura ce cheltuielile agentiei tot cresteau, vanzarile proprietatilor de stat erau din ce in ce mai mici. In acest an, agentia a reusit sa vanda doar doua mici proprietati, fara prea mare valoare.
O alta tentativa pentru rezolvarea problemei proprietatilor de stat a fost crearea unui fond special garantat de stat tocmai prin aceste proprietati, in valoare de 6,6 miliarde de euro, lansat tot in 2002.
Tremonti a venit chiar cu propunerea de a vinde suprafete mari de padure sau chiar plaje pentru a face rost de venituri, insa propunerea a fost din start refuzata.
Acum se pare ca statul a abordat o strategie mult mai metodica si sistematica. Agenzia del Demania a inventariat timp de aproape 3 ani peste 30.000 de proprietati detinute de stat. Cu ajutorul primit din partea Ministerului Culturii, agentia a identificat aproape 3.000 de proprietati istorice care ar putea fi scoase pentru inchiriere, insa nu are nicio idee asupra valorii exacte a acestora.
"Acestea sunt proprietatiile pe care le-am considerat ca ar avea succes in cadrul programului si care ar putea fi readuse la viata, dar asta nu inseamna ca nu au valoare culturala", a declarat Laura Moro, arhitect in cadrul Ministerului Culturii, membru al comisiei care a inventariat proprietatile statului. "Aceste sunt proprietati pe care dorim in continuare sa le pastram", a incheiat aceasta.
In timp ce inchirierea proprietatilor ar reduce gradul birocratiei, aceasta metoda aduce mai putini bani decat vanzarea lor. In plus fata de aceasta, piata imobiliara a Italiei nu este la fel de solida ca cea din Marea Britanie si din Statele Unite.
"Este o piata mai putin matura si mai putin transparenta", a declarat Dominic White, director de investitii in cadrul fondului imobiliar Cordea Savills. El a declarat ca pana cand si profesionalisitilor din domeniul imobiliar din Italia le lipsesc unele cunostinte de baza asupra modului in care piata reactioneaza. Aceasta nesiguranta a dus la scaderea investitiilor in acest domeniu. "Investitorii au nevoie de informatii, insa in Italia doar 90% din intrebari isi gasesc raspunsul, iar asta duce la scaderea investitiilor", a adaugat el.
Noua campanie a statului italian este deschisa oricarui investitor din Italia sau din strainatate. Are loc o etapa de calificare a potentialilor investitori pentru ca statul sa se asigure ca acestia intrunesc toate conditiile necesare incheierii unui astfel de contract.
Spre exemplu, investitorul trebuie sa aiba un minim de experienta de cinci ani in domeniul in care vor sa activeze si o valoare de minim un milion de euro a afacerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO