Business Internaţional

Se împlinesc 25 de ani de la cel mai mare crah financiar de o zi din istorie. Efectele acestuia sunt încă prezente

Se împlinesc 25 de ani de la cel mai mare crah financiar de o zi din istorie. Efectele acestuia sunt încă prezente

Foto AFP

Autor: Radu Bostan

16.10.2012, 00:03 3857

În urmă cu 25 de ani, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 1987, sudul Angliei şi nordul Franţei au fost devastate de vânturi de forţa uraganelor care au doborât milioane de copaci şi au distrus clădiri, drumuri, căi ferate şi linii de tensiune. Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa şi sute de mii de oameni au rămas pe întuneric timp de două săptămâni. Trei zile mai târziu Marea Furtună din 1987 a fost urmată de cel mai mare crah financiar de o zi din istorie. Urmele lui se pot vedea în actuala criză.

Pe 19 octombrie 1987, după mai mulţi ani în care bursele au crescut constant, lumea financiară a fost zguduită de cel mai mare crah financiar de o zi din istorie. Indexul Dow Jones al bursei newyorkeze a pierdut 22,6% din valoare, echivalentul a 500 mil. dolari. A doua zi preşedintele băncii centrale ame­ricane, Alan Greenspan, a anunţat că va reduce dobânzile şi a cerut băncilor să introducă lichiditate în sistemul economic şi financiar. Această susţinere necondiţionată a pieţelor financiare este acum considerată o greşeală şi reprezintă, poate, primul semnal transmis bancherilor că vor fi salvaţi indiferent de ce riscuri îşi asumă.

Crahul a început în dimineaţa zilei de 19 octombrie 1987 pe bursa din Hong Kong şi s-a răspândit spre vest, lovind Europa şi apoi Wall Street-ul. În New York, indexul Dow Jones s-a prăbuşit cu 500 de puncte, cea mai mare scădere de o zi din istorie, iar ziua a primit numele de Lunea Neagră. La Londra, indexul FTSE a căzut cu 11% luni, cu 12% marţi şi cu încă 6% joi. Şocul colapsului acţiunilor i-a lăsat pe unii traderi paralizaţi, cu privirea în gol, notează The Observer.

A urmat o panică generală, iar colapsul pieţelor a fost grăbit de isteria molipsitoare. Cauzele acestui scurt crah nu au fost stabilite cu exactitate, dar vina a căzut pe acţiunile supraevaluate şi pe tranzacţiile rapide electronice. Acum se spune că incidentul a reprezentat doar spargerea unei bule, nicidecum debutul unei crize economice, iar bursele şi-au revenit repede. Însă la vremea aceea crahul a fost comparat cu cel din 1929 care a declanşat Marea Depresiune, iar băncile centrale au reacţionat prin tăierea dobânzilor. Mulţi analişti cred că urmarea acestui crah este încurajarea "hazardului moral" al traderilir şi bancherilor, situaţia în care aceste personaje ale pieţei financiare îşi asumă riscuri tot mai mari, deoarece au siguranţa că vor fi salvaţi orice ar face.

Ce lecţii pot desprinde investitorii din Lunea Neagră

Tom Stevenson, în prezent director la Fidelity Worldwide Investment, a văzut cu ochii lui cum acţiunile au picat în Hong Kong în 1987. El a formulat o serie de recomandări pe care investitorii de astăzi să le aibă în minte în situaţia unui crah pe burse.

  • Păstrează-ţi calmul şi treci mai departe. Indexul FTSE a încheiat anul crizei la un nivel mai ridicat decât cel la care a început, iar în doi ani a depăşit maximul de dinainte de crah.

  • Pregăteşte-te pentru ce-i mai rău şi nu-ţi ţine toate ouăle în acelaşi coş. Piaţa din Hong Kong a rămas închisă timp de o săptămână, arătând că este dificilă retragerea de pe o piaţă emergentă într-o situaţie disperată.

  • Ţine o parte din bani sub formă de lichidităţi pentru a profita de "chilipirurile" apărute ca rezultat al scăderii preţurilor acţiunilor în timpul unui crah.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO