Business Internaţional

Se intoarce roata: Volkswagen vrea sa preia Porsche

23.04.2009, 18:46 26

Volkswagen, cel mai mare producator auto european, ar putea lansa o oferta ambitioasa pentru a prelua divizia auto a Porsche, in cadrul unei noi evolutii extraordinare a sagai corporatiste din jurul celei mai faimoase dinastii auto germane, scrie Financial Times.
Surse familiare cu situatia au declarat ca managementul VW analizeaza optiunea de a achizitiona Porsche AG, divizia auto a Porsche SE, miscare ce ar ajuta considerabil compania-mama, care se confrunta cu un grad ridicat de indatorare.
Situatia s-ar schimba dramatic avand in vedere indrazneata preluare a VW de catre Porsche, proces inceput cu trei ani si juma­tate in urma. Volkswagen este cel mai mare cons­truc­tor auto al Europei, cu o cifra de afaceri de circa 15 ori mai mare decat cea a Porsche.
„Lucrurile ar reveni la normal intr-un final", au declarat sursele citate mai sus. Miscarea i-ar permite lui Ferdinand Piech, nepotul lui Ferdinand Porsche, fondatorul care a proiectat VW Beetle, sa integreze producatorul de automobile sport in cadrul VW, ducandu-si in acest fel la bun sfarsit misiunea de a reintregi mostenirea familiei sale.
Familiile Porsche si Piech detin impreuna Porsche SE, cat si 50,76% din actiunile VW. Porsche SE si-ar pastra participatia din cadrul VW in eventualitatea incheierii unei tranzactii.

Speculeaza pozitia slaba a Porsche
Intentia Volkswagen a fost anuntata dupa ce Porsche a dezvaluit faptul ca se confrunta cu datorii de 9 mld. euro.
Analistii si bancherii au aratat ca Porsche ar putea intampina dificultati in a-si onora datoriile.
Un purtator de cuvant al Porsche, care a declarat ca nu este la curent cu planurile de preluare, a aratat ca cei 280 de milioane de euro pe care ii va primi sub forma de dividende VW si profitul sau operational vor ajunge companiei Porsche pentru a-si efectua platile legate de dobanzi in acest an.
Porsche a realizat profituri uriase in ultimii ani in urma unor controversate tranzactii cu optiuni pe actiunile VW. Compania a generat 6,8 miliarde de euro, mai mult decat dublul veniturilor sale, din preluarea VW numai in ultimele sase luni. Totusi, analistii arata ca cea mai mare parte a acestor profituri reprezinta castiguri pe hartie si ca vor fi dificil de transformat in cash.

VW are 10 miliarde de euro cash
Arndt Ellinghorst, analist in cadrul Credit Suisse, a declarat ca cea mai logica solutie ar fi ca VW sa-si utilizeze lichiditatile nete de 10,7 miliarde de euro pentru a achizitiona divizia producatoare de automobile sport.
Surse familiare cu situatia au avertizat ca planul inca intampina numeroase obstacole, cum ar fi problema evaluarii Porsche.
Estimarile in aceasta privinta variaza intr 6 si 9 miliarde de euro.
Un alt semn de intrebare este daca statul Saxonia Inferioara, care detine o participatie de aproximativ 20% in cadrul VW, va sprijini o astfel de miscare.
Volkswagen este „increzator" ca adancirea relatiilor cu Porsche SE va permite ambelor companii sa-si sporeasca profitabiliatea si cota de piata, a declarat directorul executiv al producatorului auto, Martin Winterkorn, citat de Bloomberg.
„Alianta are un potential enorm din punct de vedere tehnologic si economic", a declarat el.
Porsche, producatorul modelului sport 911, are drept obiectiv majorarea actualei participatii de 50,8% din cadrul VW la 75%. Volkswagen furnizeaza companiei Porsche componente, iar cele doua companii colaboreaza in domeniul constructiei de automobile sport-utilitare.
In contextul declinului pietelor auto din Europa si Statele Unite, Volkswagen si-a restrans productia, a redus programul de lucru si a eliminat locurile de munca temporare pentru a stavili scaderea profitului.
Producatorul, care a raportat o scadere de 74% a profitului net pe primul trimestru al acestui an, va genera profit in acest an, a declarat Winterkorn, reiterand o estimare anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO