Business Internaţional

Se va repeta criza creditelor din SUA si in Asia?

06.12.2007, 15:06 16

Spre deosebire de piata imobiliara din Statele Unite, unde preturile scad din cauza crizei creditelor ipotecare riscante, pe piata imobiliara din Asia lucrurile pur si simplu se pare ca au scapat de sub control, scrie cotidianul International Herald Tribune.
In toate statele asiatice cresterea preturilor proprietatilor imobiliare a dus la o crestere economica puternica, precum si la investitii masive in piata imobiliara.
Dintre toate pietele imobiliare din Asia, cea mai fierbinte este de departe piata chineza, insa aceasta incepe sa se confrunte cu primele probleme. Din cauza cresterii extrem de mari a pietei imobiliare, autoritatile chineze au inceput sa se teama de o dezvoltare excesiva a sectorului si, ca reactie, au inceput majorarea ratei dobanzii de referinta. Expertii imobiliari sunt de parere ca cresterea numarului de credite ipotecare s-ar putea dovedi periculoasa pentru China, care s-ar putea confrunta cu o criza similara celei din Statele Unite.
Li Rouning, angajata de curand in cadrul unei companii de PR din Shanghai, este una dintre milioanele de oameni din China interesati de achizitia unei case noi.
Li a imprumutat de curand 300.000 de yuani, circa 40.500 de dolari, pentru achizitia unui apartament de 60 mp, in Shanghai, la doar cinci minute de locul de munca. Ea a mai adaugat ca daca ar mai avea banii necesari ar mai cumpara inca un apartament. "Sunt convinsa ca preturile la case nu vor scadea in viitorul apropiat, cu atat mai mult in zonele selecte", a incheiat Li.
Deja tot mai multe familii chineze au inceput sa speculeze fenomenul cresterii preturilor imobiliare, ceea ce conduce la cresterea si mai mare a preturilor, iar acest lucru ridica ingrijorarea autoritatilor care sunt de parere ca s-ar putea forma un cerc vicios intre cerere si oferta.
Yi Xianrong, economist in cadrul Academiei Chineze de Stiinte Sociale, este unul dintre primii specialisti care trag semnalul de alarma. Yi este de parere ca acordarea excesiva de credite ipotecare din China se poate dovedi mult mai periculoasa decat cea din Statele Unite, mai ales ca multi dintre cei care opteaza pentru un credit furnizeaza informatii false despre veniturile de care beneficiaza.
"Sunt aproape sigur ca majoritatea celor care au obtinut un credit ipotecar in China nu ar fi putut obtine nici macar un credit subprime in Statele Unite", a declarat Yi.
Cu toate ca foarte putini experti sunt de parere ca acest lucru s-ar putea intampla foarte curand, o eventuala prabusire a pietei imobiliare din China ar putea afecta pietele financiare la nivel international mult mai drastic decat criza americana din vara, dupa prabusirea pietei creditelor subprime. Insa din cauza lipsei unor date exacte in ceea ce priveste trecutul financiar al celor care au contractat un credit, evaluarea riscului la care China este expusa este aproape imposibila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO