Business Internaţional

Se va topi economia incalzita a Chinei?

10.05.2004, 00:00 14



Toti ochii sunt atintiti asupra economiei chineze, incercand sa descopere semne care sa dezvaluie daca interventiile din ce in ce mai restrictive ale guvernului din Beijing vor avea drept efect mentinerea cresterii economice sub control fara trimiterea tarii dintr-o stare de boom intr-una de recesiune.



Cand ciclurile economice sunt pe cale sa se schimbe, trendurile sunt foarte rar usor de descoperit. Aceasta afirmatie este cu atat mai adevarata in ceea ce priveste situatia din China, unde semnalele de obicei contradictorii sunt accentuate de conflictul dintre guvernul central, care incearca sa tina sub control piata, si opozitia venita din partea autoritatilor locale.



"Exista o influenta vizibila si una invizibila", spune Wen Yanming, managing director la compania Jinan Iron and Steel in provinicia Shandong. "Influenta invizibila este mai buna. Nu-l vedeti pe presedintele Bush spunand ce companii pot sa se extinda si ce companii nu pot", a adaugat Yanming.



Dar China nu este Statele Unite. Confruntat cu evidenta unor investitii excesive in anumite domenii, probleme de transport si intreruperi dese ale alimentarii cu energie electrica, guvernul chinez este determinat sa "tina in frau" economia tarii prin ordine administative "vizibile" si cateva adjustari "invizibile".



Problemele cauzate de aceasta maniera de a conduce lucrurile au inceput sa aiba influente in toata lumea. Pretul actiunilor si ale marfurilor pe pietele din Asia, Europa si America Latina au inregistrat pierderi semnificative saptamana trecuta dupa ce o serie de informatii din presa au prezentat in mod eronat o cerere venita din partea guvernului de la Beijing adresata bancilor mai mici care erau indemnate sa manifeste mai multa prudenta in acordarea de credite, media interpretand aceasta indicatie ca o interdictie totala asupra creditarii.



La aceasta situatie a contribuit si detentia managerilor de la Jiangsu Tieben, o fabrica de otel de langa Shanghai. Unii au interpretat inchiderea directorilor drept un semnal ca guvernul ar putea opri planurile deja incepute de creare a unei capacitati de productie estimata la 80 milioane tone. Dar Yanming, directorul din Jinan, a insistat ca planurile sale de a mari capacitatea de productie de la 8 mil. tone de otel pana la 10 mil. tone la sfarsitul anului raman valabile. "Activitatea se desfasoara conform programului", a spus Yanming, care a adaugat: "Autoritatile din Beijing stiu totul despre operatiunile noastre. Am cerut permisiune pentru tot ceea ce facem".





Locomotiva Asiei



Ingrijorarile investitorilor straini sunt usor de ineteles. O schimbare rapida a mersului economiei chineze ar afecta economia mondiala. China a fost locomotiva care a tras dupa ea intreaga redresare economica a Asiei, cererea din aceasta tara determinand valorile preturilor in multe din pietele de comoditati internationale. Anul trecut, China a reprezentat mai mult de 60% din cresterea comertului global.



Guvernul de la Beijing este insa constient de ceea ce implica intreaga situatie. Cel mai important lucru, in viziunea premierului Wen, este sa se evite atat situatiile de boom cat si pe cele de recesiune.



Unii analisti au inceput sa sugereze ca dupa raportarea unei cresteri a Produsului Intern Brut de 9,9% si 9,7% in ultimele doua trimestre, cresterea economica ar putea sa intre intr-o perioada de stabilizare.



"Economia nu a iesit de sub control. Masurile de stabilizare au inceput sa aiba efect si at trebui sa incetineasca in curand cresterea" a comentat Jonathan Anderson, analist la banca UBS in Hong Kong. "Exista un risc foarte redus de prabusire rapida" a adaugat Anderson.



Wank Mengkui, ministru in cadrul guvernului chinez, a declarat pentru Financial Times ca se asteapta ca PIB sa inregistreze o crestere moderata de 8,5% in acest an, dupa avansul de 9,1% de anul trecut. Analistii independenti considera insa ca datele oficiale au subevaluat realitatea si folosesc o serie de indicatori pentru a sugera ca economia ar fi crescut cu 11 - 12%.



Mengkui a recunoscut ca eforturile guvernului de a "linisti" economia nu s-au dovedit eficiente pana in prezent, dar a adaugat ca guvernul pregateste si alte masuri pentru a tine situatia sub control. "Poate ve-ti vedea alte masuri si mai restrictive (in mod deosebit la adresa investitiilor - n. red)" a spus Wang, care a mai precizat ca o majorarea a ratelor de dobanda la credite este posibila daca presiunile inflationiste continua sa se intensifice.



Dar oficiali financiari, care au dorit sa-si pastreze anonimitatea, au spus ca Banca Populara a Chinei (PBOC), banca centrala, va astepta, probabil, cateva saptamani pentru a analiza eficienta masurilor administrative si a restrictiilor impuse rezervei bancii inainte de a lua o decizie asupra ratelor de dobanda.



In acelasi timp, premierul Wen le-a spus liderilor provinciilor din China ca vor fi trasi la raspundere daca aproba "orbeste" investitii in sectoare deja "fierbinti" precum cele ale aluminiului, cimentului, otelului si masinilor.



Fara indoiala, inflatia este fractorul principal care conditioneaza perspectivele pe termen scurt ale conomiei chineze. Dar apar si o serie de dificultati in ceea ce priveste modul in care se masoara inflatia, sau mai exact , care din cei cativa indicatori care se folosesc in prezent ar trrbui luat in considerare.



Spre exemplu, exista indicele preturilor de consum care arata o crestere de 3% in martie fata de anul trecut. Datele bancii centrale indica un avans de 7,4 % al preturilor de consum in aceeasi luna si, in sfarsit, este si deflatorul PIB care prezinta o crestere de 6% pentru primul trimestru. Diferentele sunt de o importanta extrema. Wu Xiaoling, guvernatorul adjunct al PboC a spus ca daca inflatia creste deasupra ratei dobanzii de referinta pentru creditele pe o perioada de un an, care in prezent este de 5,31% si sta deasupra acestei valori pentu o perioada de timp, banca va ajusta ratele. Raspunsul oficial legat de ce indicator ar trebui folosit este ca toata lumea ar trebui sa utilizeze CPI.



Pesimistii vad in viitor o reala posibilitate ca sa se produca o schimbare radicala a situatiei. Excesul de produse va ingusta mai devreme sau mai tarziu marjele profitului si va taia entuziasmul investitorilor. Alti analisti cred ca cererea va ajuta China si dupa ce influxul de investitii se va tempera. Cateva domenii precum cel energetic si cel al constructiei de cai ferate ar putea sa fie relativ imune la schimbarile ciclului economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO