Business Internaţional

Se vor înfrunta China şi SUA într-un război valutar?

Se vor înfrunta China şi SUA într-un război valutar?

Autor: Catalina Apostoiu

24.07.2018, 00:05 606

Timp de peste o lună, China a părut să se bucure de avantajul deprecierii cursului valutar fără a strâni critici globale şi retrageri dramatice de capital de genul celor care au însoţit episodul de depreciere a yuanului din 2015. Acum, mişcările discrete de depreciere au atras atenţia lui Trump, scrie Bloomberg.

Acuzaţiile preşedintelui american potrivit cărora China „manipulează“ o monedă care „cade ca o piatră“ au venit la sfârşitul unei perioade de declin de 6 săptămâni pentru yuan, în urma căreia moneda chinezească a atins cel mai scăzut nivel din peste un an în raport cu dolarul.

Prin remarcile făcute, Trump a sugerat că războiul comercial SUA-China se extinde pentru a include monedele, aducând în prim-plan modul în care chinezii îşi controlează moneda.

Acum, întrebarea pentru oficialii chinezi este dacă ar trebui să recurgă la alte măsuri pentru a susţine creşterea economică în faţa obstacolelor ridicate în calea exporturilor. Wang Tao de la UBS Group se numără printre cei care anticipează că China va apela la alte instrumente decât cursul de schimb pentru a atenua impactul războiului comercial.

„Banca centrală va lua măsuri pentru stabilizarea monedei. Ce poate face China? În acest moment cred că poate relaxa oarecum politica de credit şi fiscală pentru a susţine investiţiile în infrastructură“, spune Tao.

Observatorii subliniază că de­precierea yuanului este de această dată percepută de investitori ca reflectând situaţia economică.

Deşi yuanul a avut efecte asupra pieţelor, impactul deprecierii monedei  a fost unul limitat.

În timp ce oficialii chinezi încearcă să determine dacă să răspundă acu­zaţiilor lui Trump, economiştii spun că există argumente clare pentru o monedă chineză mai ieftină.

Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, yuanul este cu aproximativ 6,6% supraevaluat.

Chiar şi aşa, China are motive să evite declinuri susţinute ale yuanului.

La începutul acestui deceniu, a „ars“ aproximativ 1.000 mld $ din rezerve pentru a stăvili exodul capitalului. Iar luna iunie a acestui an a adus ieşiri cross-border de 10,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Morgan Stanley.

Autorităţile chineze au luat măsuri pentru a se asigura că declinul yuanului nu scapă de sub control. La sfârşitul săptămânii trecute, de exemplu, după ce declinul monedei începuse să-i pună pe jar pe investitorii asiatici, au apărut semne de acţiune pentru stoparea declinului.

„Yuanul va fi mai stabil în condiţiile în care SUA ar putea interpreta o depreciere în continuare drept o formă de retaliere“, anticipează strategii Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO