Business Internaţional

Secretele din spatele unei ”pensionări subite”: Noul şef al FED, pus de Donald Trump în funcţie deşi toţi analiştii se aşteptau ca Janet Yellen să mai primească un mandat, are pe mână puterea de a-l scuti pe Preşedinte de datorii de milioane de dolari

Secretele din spatele unei ”pensionări subite”: Noul...

Autor: Alex Ciutacu

03.11.2017, 16:09 365

Preşedintele Donald Trump datorează băncii Deutsche Bank aproape 340 de milioane de dolari, la o dobândă care va creşte sau va scădea în funcţie de viitoarele decizii ale lui Jerome Powell, noul preşedinte al Rezervelor Federale pe care l-a nominalizat chiar Trump.

În timp ce multe dintre cele mai mari împrumuturi bancare pe numele Trump Organization au dobândă fixă, altele sunt legate strâns de nivelul indicelui Libor (n.r: rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză la împrumuturile interbancare, ce afectează şi dolarul), sau de dobânda de politică monetară practicată de FED (plus o marjă fixă a băncii). 

Costurile de împrumut fluctuează în funcţie de ratele de referinţă stabilite de banca centrală. În cazul în care noul preşedinte al FED ar decide că trebuie crescute dobânzile, împrumuturile lui Trump ar putea deveni peste noapte mult mai costisitoare.

Dacă Trump ar trebui să plătească dobândă în funcţie de dobânda preferenţială de 4,25%, factura ar ajunge undeva la 16,7 milioane de dolari pe an în costuri anuale de împrumut pentru împrumuturile cu dobândă variabilă pe care le are la Deutsche Bank, potrivit unor date obţinute de Bloomberg. Fiecare creştere trimestrială a dobânzii preferenţiale ar creşte costul creditului cu 850.000 de dolari pe an.

Potrivit unor documente ipotecare emise de guvernul Statelor Unite, Donald Trump are patru credite ipotecare la Deutsche Bank, obţinute pentru proiecte riscante, cu rată variabilă a dobânzii. Primele două sunt în valoare de 125 de milioane de dolari, sub ipotecta proprietăţii Trump National Doral, dobânda fiind variabilă între Libor plus 1.75% sau dobânda preferenţială minus 0,75%.

Un alt împrumut este de 170 de milioane de dolari, sub ipoteca Trump International Hotel Washington, cu dobândă variabilă între Libor sau dobânda preferenţială plus 2%, iar al treilea este de 45 de milioane de dolari, sub ipoteca Trump International Hotel Chicago, cu dobândă variabilă între Libor plus 2% sau dobândă preferenţială minus 0,5%.

Ceilalţi candidaţi la şefia Rezervei Federale erau guvernatorul Kevin Warsh, John Taylor, economistul de la Stanford, consilierul economic şef a lui Trump – Gary Cohn şi însăşi Janet Yellen, care mai avea dreptul la un mandate.

Relaţia dintre Trump şi Yellen nu a evoluat în mod pozitiv. În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Trump a spus că preşedintele Rezervei Federale ar trebui să se simtă ruşinat de modul în care conduce instituţia, argumentând că o făcea în mod favorabil pentru preşedintele Barack Obama, potrivit CNBC.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri