Business Internaţional

Sectorul european de retail se contracta, pe fondul agravarii crizei

29.09.2008, 20:51 10

Vanzarile in sectorul european de retail au coborat pentru a patra luna consecutiv in septembrie pe fondul preturilor in continua urcare si al erodarii increderii consumatorilor in situata in care se inaspresc conditiile de creditare, conform datelor oferite de indicele puterii de cumparare, scrie Bloomberg.

Indicele vanzarilor in zona euro a coborat la 46,2 de la 47,7 cat inregistrase in luna august. O valoare sub 50 indica o contractare a activitatii. Indicele are la baza un studiu realizat asupra a mai mult de 1.000 de directori executivi si a fost realizat la cererea Bloomberg de catre Markit Economics.
Preturile au inregistrat in luna iulie cea mai mare crestere din ultimii 16 ani, pe fondul costurilor ridicate la alimente si energie, consumatorilor revenindu-le mai putini bani pentru cheltuiala. In acelasi timp, bancile au devenit mai reticente in a oferi credite in conditiile in care criza financiara isi intinde tentaculele, afectand cresterea economica si scazand increderea in randul directorilor si consumatorilor pentru a treia luna consecutiv in august.
"Sentimentul de incertitudine ce caracterizeaza economia ii face pe oameni sa doreasca mai degraba sa economiseasca decat sa cheltuie", a afirmat Nick Lounis, economist al Fortis de la Amsterdam. "Criza bancara din Statele Unite este o amenintare noua ce si-ar putea pune amprenta in mod negativ asupra increderii consumatorilor."
Vanzarile in sectorul de retail s-au contractat in Germania si Italia, doua dintre cele mai mari trei economii ale zonei euro formata din 15 natiuni. In Franta insa vanzarile au crescut pentru a treia luna.
Retailerii europeni au inceput sa concedieze angajati in cel mai rapid ritm din ultimii trei ani.
Guvernul italian a redus saptamana trecuta previziunile de crestere economica pentru 2008 la 0,1%, cea mai scazuta rata pe care a cunoscut-o statul in ultimii cinci ani, si in scadere fata de 0,5% cat fusese previzionat in iunie.
Vanzarile in sectorul de retail in cea mai puternica economie din Europa au coborat pentru a patra luna consecutiv.
Economia germana s-a contractat cu 0,5% in cel de-al doilea trimestru si este posibil sa nu isi poata reveni nici in cel de-al treilea in conditiile in care investitiile se clatina si consumul scade.
Retailerii francezi fac nota discordanta, vanzarile crescand in septembrie si increderea consumatorilor in cea de-a doua economie europeana a crescut neasteptat pentru prima data in mai mult de un an, pe fondul scaderii pretului la petrol ce a permis oamenilor sa cheltuie mai mult.
Inflatia in zona euro a ajuns in luna august la 3,8%, o valoare aproape dubla fata de tinta de 2% stabilita de Banca Centrala Europeana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO