Business Internaţional

Sectorul farma, luat la puricat de CE

18.01.2008, 16:50 16

Oficialii europeni antitrust au anchetat unele dintre cele mai mari companii farmaceutice de pe continent pentru a vedea daca acesta au retinut intentionat medicamentele cu costuri reduse de la comercializare pe piata farmaceutica europeana, scrie International Herald Tribune.
Inspectorii europeni au pus sechestru pe o serie de informatii confidentiale privind drepturile de proprietate intelectuala, litigiile sau intelegerile asupra patentelor medicamentelor ale companiilor farmaceutice. Comisia Europeana a refuzat sa dea publicitatii numele companiilor anchetate, insa GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Wyeth, Teva Pharmaceutical Industries, Sanofi-Aventis si Pfizer au confirmat faptul ca s-au numarat printre companiile chestionate.
In joc sunt miliarde de euro, pe masura ce oficialii de la Bruxelles isi intensifica ancheta pe piata farmaceutica. Aceste medicamente "la indigo", cum le numesc companiile de profil din Europa, au fost foarte putin prezente pe pietele europene, comparativ cu cea din Statele Unite.
Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta, a declarat ca o ancheta era necesara, intrucat exista dovezi ca concurenta de pe piata farmaceutica din Europa nu functioneaza precum ar trebui. Spre exemplu, in perioada 2000-2004, au fost lansate in medie doar 28 de noi medicamente anual pe piata europeana, comparativ cu perioada 1995-1999, cand erau lansate in medie 40 de noi medicamente pe an.
"Daca nu se produc noi medicamente si daca nici medicamentele mai ieftine de baza care le pot inlocui pe cele deja existente, dar cu un pret mai mic, nu sunt produse, trebuie sa aflam de ce si daca este necesar, chiar sa luam atitudine in acest sens", a declarat Kroes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO