Business Internaţional

Sectorul serviciilor din zona euro a crescut

24.04.2008, 19:02 14

Sectorul serviciilor din zona euro a crescut usor in luna aprilie, in timp ce presiunile inflationiste s-au intensificat, iar activitatea industriala a scazut la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani.
Indicele evolutiei companiilor din sectorul serviciilor, de la banci si operatori aerieni la cafenele, a crescut de la 51,6 puncte in martie la 51,8 puncte in aprilie, contrar mediei asteptarilor analistilor privind un declin usor, la 51,4 puncte.
Sondajul privind evolutia sectorului industrial a aratat ca noile comenzi si cele pentru export au inregistrat o scadere pentru prima data dupa luna mai 2005, ceea ce indica faptul ca zona euro incepe sa fie afectata negativ de incetinirea economiei mondiale si de aprecierea monedei unice europene.
Indicele referitor la sectorul industrial a scazut de la 52 de puncte in martie la 50,8 puncte in luna aprilie, cel mai mic nivel din luna august 2005.
Estimari anterioare indicau ca avansul ambelor sectoare s-a redus semnificativ in Franta, in timp ce in Germania activitatea industriala a scazut, dar sectorul serviciilor a crescut sustinut.
Indicatorul preturilor materiilor prime in sectorul serviciilor a urcat de la 63,2 puncte in martie la 63,8 puncte in aprilie, atingand cel mai ridicat nivel din luna octombrie 2000.
Companiile au raportat costuri mai mari pentru energie si combustibili in luna aprilie, iar acest avans s-a resimtit in indicele preturilor practicate, care a crescut de la 53 de puncte in martie la 54,2 puncte in luna ulterioara, cel mai ridicat nivel din aprilie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO