Business Internaţional

Sefia BCE va ajunge pe mainile Germaniei

15.02.2010, 23:08 16

Axel Weber, presedintele bancii centrale a Germaniei(Bundesbank), este favoritul in cursa pentru sefia Bancii CentraleEuropene (BCE), in timp ce guvernatorul bancii portugheze VitorConstancio este considerat potentialul vicepresedinte, potrivitunui sondaj realizat in randul unor economisti de catreBloomberg.

24 din cei 27 de economisti intervievati au afirmat ca Weber iiva succede lui JeanClaude Trichet in functia de presedinte al BCEla finalul mandatului acestuia in octombrie anul viitor si numaitrei lau indicat pe Mario Draghi, guver na torul bancii centraledin Italia, ca posibil succesor.

Totodata, 20 de eco nomisti au declarat ca Constancio il vainlocui pe actualul vicepresedinte al BCE Lucas Papademos laincheierea mandatului sau, pe 31 mai anul acesta.

Speculatiile privind prese dintia BCE au de bu tat in conditiilein care gu ver nele din cele 16 state ce folosesc moneda euro seconfrunta cu o criza fiscala ce ia determinat pe investitori sapuna sub semnul intrebarii sustenabilitatea uniunii monetare.

Daca Weber va fi ales drept presedinte al BCE incepand cu anulviitor, zona euro va incepe o lupta apriga cu inflatia, sub comandaunui oficial european care a subliniat nevoia unei disciplinefiscale care sa protejeze moneda unica.

"Weber are o personalitate puternica si va oferi monedei euro onoua fata, ferma si vizibila. Este un economist recunoscut si acestlucru va face diferenta. Sub conducerea sa, BCE ar putea creste peplan international", a declarat Laurent Bilke, fost economist incadrul BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO