Business Internaţional

Sefii “epavelor” Lehman si Bear au castigat 2,5 mld. $

23.11.2009, 23:08 16

Directorii Bear Stearns si Lehman Brothers, bancile care audevenit epavele Wall Street-ului dupa ce s-au prabusit anul trecut,au castigat aproape 2,5 miliarde de dolari (1,68 mld. euro) inperioada 2000 - 2008, desi criza financiara a redus considerabilvaloarea actiunilor detinute de acestia, conform unui studiu citatde The Wall Street Journal.

Bear si Lehman sunt exemple a ceea ce se poate intampla candplatile executivilor nu sunt adaptate la performante, aratastudiul.

Autorii studiului au calculat ca cei mai importanti cinciexecutivi din cadrul celor doua banci newyorkeze au primit bonusurisub forma de cash in valoare de aproximativ 500 de milioane dedolari in perioada 2000 - 2008 si au vandut actiuni in valoare deaproape 2 miliarde de dolari.

Fostul presedinte si CEO al Bear Starns James Cayne si fostulpresedinte si CEO al Lehman Richard Fuld au obtinut cele mai maricastiguri in ciuda pierderilor uriase suferite in momentulprabusirii valorii actiunilor companiilor.

Cayne a plecat astfel cu 388 de milioane de dolari, in timp ceFuld a bagat in buzunar 541 de milioane de dolari.

Pierderile inregistrate de Cayne in legatura cu participatiadetinuta in cadrul Bear au depasit 900 de milioane de dolari, intimp ce Fuld a suferit pierderi de aproximativ 930 de milioane dedolari legate de participatia detinuta in cadrul Lehman.

In timp ce Cayne detinea mai multe actiuni la inceputul anului2008 decat a vandut in decursul celor opt ani anteriori, opusuleste valabil in cazul lui Fuld si in medie pentru ceilalti optexecutivi ale caror plati au fost analizate.

Unii specialisti sustin ca structurile de plati din cadrul Bearsi Lehman nu au reprezentat un factor major in prabusireacompaniilor pentru ca top executivii acestora au avut de suferitfinanciar in urma scaderii puternice a preturilor actiunilor.

Ceea ce s-a intamplat in cazul celor doua banci, concluzioneazastudiul, demonstreaza necesitatea unei supravegheri sporite asistemului de plati din cadrul companiilor pentru preintampinareaasumarii de riscuri excesive de catre executivi.

NY Times catre Goldman: Banii de bonusuri donati-istatului

Cotidianul New York Times cere bancii Goldman Sachs sa donezestatului o parte din banii pe care i-a pus deoparte pentrubonusuri. "Iata un pont: Banca ar putea face un cadou in valoare demai multe miliarde de dolari Biroului federal pentru DatoriePublica, care accepta donatii de pe urma carora companiile vorbeneficia de reduceri de taxe, pentru a reduce datoria nationala.Donatia poate fi facuta cu banii de bonusuri, pentru ca astfel nuafecteaza actionarii, deoarece ei isi primesc partea doar dupa cesunt platite bonusurile. Banii pe care Goldman ii obtine prindeducerea de impozit pot fi folositi pentru proiectul de ajutorarea companiilor mici si mijlocii", potrivit unui editorial al celorde la The New York Times. Acest atac vine dupa ce directorulexecutiv al Goldman Lloyd Blankfein a iesit in public si si-a cerutscuze pentru contributia pe care banca pe care o conduce a avut-oin aceasta criza. Cristina Rosca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO