Business Internaţional

Sefii UBS ar putea fi anchetati penal pentru deciziile luate

27.10.2008, 17:18 20

Un procuror a declarat pentru ziarul Sonntag ca este in discutii cu oficialii UBS. "Au existat discutii individuale, insa nu este vorba de interogatorii, in forma sau continut. Investigatia delictelor de natura economica observa atent evolutia evenimentelor in corelare cu criza subprime declansata in toamna anului trecut", a spus el.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, este institutia financiara europeana care a fost nevoita sa deruleze cele mai de amploare reduceri ale evaluarii propriilor active, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime).
Sonntag scrie ca procurorii investigheaza daca directorii UBS au dezinformat sau indus in eroare investitorii prin notificarile si comentariile transmise in timpul crizei, precum si daca banca a fost administrata adecvat.
Un alt ziar local, SonntagsZeitung, transmite ca procurorii au discutat saptamana trecuta cu autoritatea elvetiana de reglementare a sistemului bancar, pentru a obtine un raport privind cauzele care au determinat criza de la UBS.
Publicatia scrie ca procurorii vor publica saptamana viitoare o evaluare preliminara a acestui document, si vor decide daca este necesara o ancheta penala oficiala.
La inceputul acestei luni, UBS a incheiat un acord cu guvernul elvetian, pentru a obtine un program de salvare care sa stabilizeze stiuatia financiara a bancii.
Pachetul de masuri include o majorare de capital de 6 miliarde de franci, finantata de stat, si transferarea unor active "toxice" in valoare de 60 de miliarde de dolari catre un fond controlat de banca centrala.
UBS a anuntat un profit net de 296 de milioane de franci elvetieni in trimestrul trei al acestui an.
Banca va vinde catre guvern obligatiuni convertibile in valoare de 6 miliarde de franci. Dupa convertirea acestora, guvernul elvetian va detine 9,3% din actiunile bancii, conform unui anunt al oficialilor UBS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO