Business Internaţional

Şeful celui mai mare fond de obligaţiuni din lume îşi dă demisia din cauza retragerilor masive ale investitorilor

Mohamed El-Erian, directorul general şi de investiţii al PIMCO, a fost responsabil pentru transformarea PIMCO dintr-un „magazin“ de obligaţiuni într-un manager diversificat de active. Foto: World Economic Forum

Mohamed El-Erian, directorul general şi de investiţii al PIMCO, a fost responsabil pentru transformarea PIMCO dintr-un „magazin“ de obligaţiuni într-un manager diversificat de active. Foto: World Economic Forum

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2014, 20:38 1403

Mohamed El-Erian, directorul general şi de investiţii al PIMCO, cel mai mare fond de in­vestiţii în obligaţiuni din lume, va demisiona în martie din ambele funcţii în condiţiile în care vehiculul investiţional se confruntă cu retrageri record de capital, scrie Bloomberg. El-Erian şi-a construit timp de şase ani cariera la PIMCO, administratorul unor fonduri de 1.970 mld. dolari, şi este cunoscut din presa internaţională de business pentru opiniile şi predicţii despre cam absolut orice însemană economie globală.

El a fost primul manager al PIMCO care a împărţit funcţia de director de investiţii cu fondatorul fondului, veteranul investitor Bill Gross. Responsabil pentru transformarea PIMCO dintr-un „magazin“ de obligaţiuni într-un manager diversificat de active, El-Erian, în vârstă de 55 de ani, a condus ofensiva pe teritoriul acţiunilor, manevră despre care Michael Diekmann, directorul executiv al asigurătorului german Allianz, compania-mamă a fondului, spune că este mai dificilă decât s-a aşteptat. Clienţii au retras anul trecut 41 de miliarde de dolari din cele de 237 miliarde dolari ale fondului fanion Pimco Total Return în contextul creşterii dobânzilor şi de aceea PIMCO trebuie să înlocuiască cu alte active obligaţiunile tradiţionale pentru a stopa reducerea activelor.

Sub ghidajul lui El-Erian, care şi-a câştigat notorietatea investind în datoriile pieţelor emergente la începutul carierei, fondul de obligaţiuni şi-a majorat de peste trei ori activele administrate atrăgând investitorii speriaţi de criza financiară din 2008.

El-Erian este fiul unui dimplomat egiptean şi vorbeşte fluent engleza, franceza şi araba. El a venit la PIMCO în 1999 ca membru senior al grupului de strategie investiţională şi mana­gement al portofoliului, dar a părăsit afacerea în 2006 pentru a deveni directorul general al Harvard Management.

Din această poziţie El-Erian a îmbunătăţit sistemul de administrare a proprietăţilor celebrei uni­versităţi americane. În 2007 el a revenit la PIMCO. De asemenea, El-Erian a lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional timp de 15 ani şi a ocupat funcţia de director adjunct al instituţiei financiare internaţionale între 1995 şi 1997.

După demisie, El-Erian va rămâne în consiliul executiv internaţional al Allianz şi va consilia consiliul de management al celui mai mare asigurător european pe teme de economie globală şi de politici, raportând direct directorului Diekmann.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO