Business Internaţional

Seful OPEC vede petrolul la 200 de dolari pe baril

30.04.2008, 17:10 22

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, este de parere ca cresterea pretul petrolului este favorizata si de deprecierea monedei americane, ceea ce face ca tot mai multi investitori sa-si indrepte atentia catre alte active, printre care si petrolul, scrie BBC News.
"Fara problemele geopolitice actuale si fara deprecierea dolarului, pretul petrolului nu ar fi la un nivel atat de ridicat", a declarat presedintele OPEC. "Nu cred ca o majorare a productiei va determina o reducere a pretului petrolului pentru ca exista un echilibru intre cerere si oferta, iar stocurile de carburanti din Statele Unite sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani", a completat Khelil.
La inceputul acestei sapatamani pretul petrolului cu livrare in luna iunie a atins nivelul record de 119,93 de dolari pe baril (76,70 euro), incheind sedinta de tranzactionare la pretul de 118,79 de dolari (75,90 euro). La Bursa de Marfuri din Londra, petrolul Brent a atins nivelul de 117,51 dolari (75,16 euro) pe baril, fiind tranzactionat ieri la un pret de 116,74 dolari (75,03 euro) pe baril.
Cresterea pretului petrolului a fost cauzata si de greva angajatilor unei rafinarii din Marea Britanie, care a dus la sistarea operatiunilor de extractie din Marea Nordului, precum si de atacurile rebelilor asupra celei mai mari statii de extractie petroliera din Nigeria. Compania energetica BP a fost nevoita sa-si sisteze operatiunile de extractie din Marea Nordului dupa ce angajatii de la rafinaria Grangemouth din Scotia au intrat in greva de avertisment, fiind nemultumiti de pensiile acordate.
Greva de la Grangemouth a provocat fie sistarea integrala a operatiunilor, fie reducerea acestora la peste 70 de platforme petroliere maritime din Marea Nordului, ceea ce a cauzat o pierdere a productiei zilnice de petrol de 700.000 de barili. Cu toate ca BP a anuntat ca operatiunile pot fi reluate in mai putin de 24 de ore de la terminarea grevei, pentru ca rafinaria sa atinga iar capacitatea maxima de productie este nevoie de aproximativ o saptamana.
Sistarea operatiunilor de extractie din Marea Nordului este doar unul dintre evenimentele care au facut ca pretul petrolului sa creasca cu peste 25% de la inceputul acestui an si pana in prezent. Atacurile asupra statiilor de extractie din Nigeria, deprecierea monedei americane, precum si amplificarea temerilor ca productia de petrol nu acopera cererea la nivel global, toate contribuie la cresterea pretului petrolului.
Compania energetica americana Exxon Mobil a fost nevoita sa-si sisteze operatiunile desfasurate in Nigeria, din cauza atacurilor rebelilor asupra statiilor de extractie, ceea ce inseamna o pierdere pentru compania americana de circa 800.000 de barili de petrol pe zi.
De asemenea, pretul petrolului este tinut la niveluri record si de cererea extrem de ridicata venita din partea statelor emergente, ca India si China.
Cresterea preturilor la carburanti contribuie in majoritatea statelor si la cresterea inflatiei. In Statele Unite, de exemplu, este de asteptat ca banca centrala, Fed, sa reduca pentru a doua oara de la inceputul anului rata dobanzii de referinta, in incercarea de a resuscita economia americana care se afla in prag de recesiune.
In martie, Fed a redus rata dobanzii de referinta de la 3% la 2,25%. Cu toate acestea, o micsorare a ratei dobanzii in Statele Unite ar putea afecta aprecierea monedei americane, ceea ce ar conduce mai departe la o crestere si mai mare a preturilor la petrol.
"Fed are sansa sa continue aprecierea dolarului doar daca nu ia hotararea de a micsora rata dobanzii de referinta", a apreciat Edward Meir, analist in cadrul firmei de consultanta MF Global.

Profiturile Shell si BP au fost impulsionate de pretul record al petrolului

Companiile petroliere Shell si BP au avut o crestere a profitului in primul trimestru al acestui an datorita scumpirii petrolului, care oscileaza in jurul valorii de 120 de dolari pe baril, scrie BBC News. Gigantul olandezo-britanic Shell a avut in primele trei luni ale anului un profit de 7,8 miliarde de dolari (5 miliarde de euro), in crestere de la 6,9 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro) in 2007. Rivalii britanici de la BP au inregistrat si ei o crestere de 48% a profitului, de la 4,4 miliarde de dolari (2,82 miliarde de euro) la 6,58 miliarde de dolari (4,22 miliarde de euro). In luna ianuarie a acestui an, Shell a anuntat un profit anual de 27,56 miliarde de dolari (17,7 miliarde de euro) pentru 2007, un record pentru o companie britanica listata la bursa. Rezultatele trimestriale au venit imediat dupa incetarea grevei angajatilor de la Grangemouth, singura rafinarie din Scotia. Directorul executiv al Shell, Jeroen van der Veer, a spus ca firma va continua sa creasca dupa "o buna performanta operationala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO