Business Internaţional

Seful Zentiva recomanda actionarilor sa respinga oferta Sanofi-Aventis

04.09.2008, 19:56 21

Oferta de preluare a Zentiva propusa de grupul Sanofi-Aventis, care evalueaza compania la 40 mld. coroane cehesti (1,62 mld. euro), nu reflecta valoarea reala a afacerii si nu ar trebui acceptata, a declarat directorul general al companiei, Jiri Michal, intr-o intalnire cu actionarii.
Argumentand ca oferta grupului francez, de 1.050 coroane (42,2 euro) pe actiune, este mai scazuta decat cotatia actuala a unui titlu Zentiva, de 1.066 coroane (42,8 euro), oficialul a aratat ca vanzarile companiei pe care o conduce vor creste cu 20% in acest an, iar pretul propus de Sanofi-Aventis nu corespunde cu evaluarile acordate altor producatori de medicamente generice.
Directorul financiar al Zentiva, Petr Sulc, a declarat la randul sau ca avansul vanzarilor din acest an va acoperi scaderea de 23% inregistrata in 2007 pe piata romaneasca, cand compania a implementat o serie de masuri menite sa reduca volumul de facturi neplatite ale distribuitorilor. "Exista inca potential ridicat", a mai spus Michal, adaugand ca pozitia Zentiva in Europa Centrala si de Est permite comercializarea produselor companiei catre 440 de milioane de persoane. In acelasi timp, Sulc a precizat ca, desi ofertele primite pana acum au subevaluat compania, Zentiva cauta un partener pe piata farmaceutica, pentru a-si consolida prezenta pe anumite piete.
Totodata, el a explicat ca Zentiva ar putea, in urmatorii trei ani, sa fie preluata de un competitor mai mare, sa incheie un parteneriat pe picior de egalitate cu un rival de marime similara sau eventual sa acorde contracte de colaborare catre firme mai mici.
"Un parteneriat sub orice forma, cu orice companie farmaceutica, este exact ceea ce cautam. Peste trei ani, Zentiva va face cu siguranta parte din ceva mai mare", a aratat directorul financiar.
Zentiva, listata la bursa de la Amsterdam, a convocat adunarea actionarilor pentru a discuta propunerea, insa nu a programat un vot in acest sens. Oferta Sanofi, grup care detine deja o participatie de 24,9% la compania ceha, evalueaza actiunile pe care nu le detine la 30 de miliarde de coroane (1,21 miliarde de euro). Grupul financiar ceh PPF, care controleaza 19,2% din capitalul Zentiva impreuna cu asiguratorul italian Generali, a inaintat o oferta de 950 de coroane pe actiune pentru preluarea companiei farmaceutice, pe care a retras-o ulterior, la 30 iulie.
Daca Sanofi-Aventis, al treilea mare producator de medicamente la nivel global, reuseste sa preia Zentiva, prin oferta valabila pana la 19 septembrie, grupul francez si-ar consolida semnificativ pozitia pe pietele centrale si est-europene, aflate in expansiune rapida. Zentiva are o pozitie dominanta pe piata medicamentelor generice din Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.
In Romania, compania ceha s-a plasat in trimestrul al doilea pe pozitia a opta, cu afaceri de 275,9 milioane de lei, reprezentand o cota de 4,3% din piata. Zentiva controleaza producatorul farmaceutic Sicomed. Grupul francez Sanofi-Aventis (fara cooperarea Sindan Pharma, in prezent Actavis Romania) s-a plasat, in trimestrul al doilea, pe pozitia a patra, cu vanzari de 431,4 mil. lei si o cota de 6,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO