Business Internaţional

Semne rele pentru „incredibila“ economie americană: falimentele accelerează, disponibilizările iau amploare. Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane se declară prudent cu privire la scenariul unei aterizări blânde

Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane, atrage atenţia asupra riscurilor legate de inflaţie şi conflictele geopolitice.

Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane, atrage atenţia asupra riscurilor legate de inflaţie şi conflictele geopolitice.

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2024, 22:40 5300

Numărul falimentelor din econo­mia SUA, cea mai mare econo­mie a lumii, a atins un nou ma­xim record în martie, în condi­ţiile în care companiile se con­fruntă în continuare cu dobânzi ridicate şi provocări operaţionale persistente.

S&P Global Market Intelligence a consem­nat 59 de noi falimente în martie, în creştere de la un total revizuit de 48 în februarie. Deşi numărul falimentelor din primul trimestru se situează sub totalul din anul anterior, acesta depăşeşte totalurile comparabile din mare parte a deceniului trecut.

Cu finanţarea sub presiune, cazurile de faliment s-au înmulţit constant de la începutul anului şi vor rămâne probabil ridicate în contextul în care reduceri de dobânzi pe termen scurt par din ce în ce mai improbabile.

Cele mai multe falimente au fost înregis­trate în sectoarele consumului discreţionar şi al serviciilor de sănătate.

În aceeaşi lună, martie, disponibilizările au atins un maxim pe 14 luni după ce în februarie fusese atins un maxim pe 11 luni.

Peste 90.000 de americani şi-au pierdut locurile de muncă în martie, aceasta fiind luna cu cel mai ridicat nivel al disponibilizărilor operate de angajatorii americani din ianuarie 2023, potrivit Forbes.

În total, numărul de locuri de muncă pierdute în martie a fost cu 7% mai mare decât în februa­rie şi a contribuit la un număr total de 257.254 de disponibilizări operate în primul trimestru din acest an.

Sectorul tech s-a situat pe primul lor în primul trimestru din acest an, urmat de sec­torul guvernamental şi cel financiar. Majorita­tea pierderilor de locuri de muncă din primul trimestru au venit pe fondul măsurilor de redu­cere a costurilor, de restructurare şi al închiderilor de unităţi.

O serie recentă de disponibilizări în masă înregistrată în SUA ar putea fi un semn că economia ţării alunecă într-un final în recesiunea despre care mulţi s-au temut că vor lovi ţara anul trecut, Gary Shilling, analist financiar cunoscut pentru a fi anti­cipat în mod corect criza finan­ciară din 2007-2008, a declarat pentru Newsweek.

„O mulţime de oameni au fost anga­jaţi înainte de pandemie şi mai apoi, în pande­mie, nu a existat dorinţa de disponibilizare a acestora. Astfel, slăbiciunea pieţelor muncii nu s-a manifestat încă. Cred că acum vine reacţia amânată“, a declarat Shilling.

În 2023, peste 191.000 de angajaţi de la firme tech americane au fost disponibilizaţi în urma unei încetiniri a sectorului, iar în acest an, experţii se aşteaptă ca disponibilizările în masă să continue.

Trei companii, ShipMonk, Anodyne şi Student Transportation, au anunţat deja în acest an că elimină sute de poziţii, trei state, New Jersey, Georgia şi Florida, suportând po­vara acestor decizii.

În ultima săptămână, în sectorul tech disponibilizări au fost anunţate pe segmentele de software, gaming şi chiar AI. Însă cel mai afectat sector este cel al maşinilor electrice.

Potrivit lui Keith Spencer, expert la FlexJobs, contextul economic general este cel care împinge companile să opereze disponi­bilizări.

„Indiferent de motivele din spatele acestor decizii, aceste tipuri de disponibilizări pot avea un impact destul de mare. Poate că firmele îşi vor putea reduce costurile pe termen scurt, dar şi-ar putea vedea moralul, productivitatea şi inovaţia în scădere în timp“, adaugă Spencer.

Poate fi incredibil de dificil de anticipat im­pactul economic al acestor disponibilizări sau dacă vor urma noi astfel de măsuri în lunile ur­mătoare, însă există posibilitatea ca acestea să contribuie la erodarea încrederii consumato­rilor şi o reducere a cheltuielilor acestora, cu efecte negative ulterioare, subliniază acesta.

Shilling arată că forecastingul nu este o ştiinţă, dar că „actualele condiţii sunt de aşa natură încât, dacă vom evita o recesiune, am putea ajunge să înregistrăm o aterizare blândă. Poate“.

Potrivit acestuia, o recesiune, dacă ar avea loc, ar putea lovi SUA „în următoarele apro­ximativ şase luni“.

La rândul său, Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane, JPMorgan Chase, a declarat recent că economia americană „duduie“, dar a avertizat că este prudent cu privire la scenariul unei aterizări blânde a acesteia, notează Financial Times.

Într-un interviu recent acordat la Economic Club of New Tork, Dimon a declarat că starea economiei americane este „incredibilă“, contrazicând temerile din ultimii doi ani că seria rapidă de majorări de dobânzi de către banca centrală americană (Fed) va împinge economia în recesiune.

Acesta a insistat însă că este prudent cu privire la posibilitatea unei aterizări blânde, atrăgând atenţia asupra potenţialului impact economic al inflaţiei şi conflictelor geopolitice.

Inflaţia persistent de ridicată din SUA a consemnat o creştere peste aşteptări în martie, prelungind lupta dureroasă a americanilor cu costurile mari. Iar acest lucru ar putea forţa Fed-ul să-şi menţină dobânzile mai ridicate timp mai îndelungat, sau chiar să le majoreze din nou.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO