Business Internaţional

Serbia, pe lista Mercedes pentru viitoarea fabrica

09.05.2008, 20:34 28

O delegatie a companiei Mercedes a discutat cu ministrul sarb al economiei Mladan Dinkic despre o posibila investitie greenfield a producatorului auto german in Serbia si constructia unei noi fabrici, potrivit site-ului de stiri B92.
Discutiile au inclus totodata o posibila cooperare strategica intre Mercedes si fabrica de camioane FAP din Proboj, potrivit ministerului sarb.
Delegatia Mercedes a fost condusa de directorul de operatiuni pentru pietele din Serbia si Muntenegru, Stavros Paraskevaides.
Ministrul sarb a sugerat crearea unui parteneriat strategic, dupa modelul investitiilor mixte adoptate de companiile Zastava si Fiat, avand in vedere cooperarea mai veche dintre Mercedes si FAP.
Dinkic a aratat ca Serbia este pregatita sa ofere investitorilor in sectorul auto conditii mai atractive decat cele din Romania, Ungaria, Cehia sau Polonia si si-a exprimat increderea ca tara sa va deveni un centru major al industriei de profil din sud-estul Europei in viitorul apropiat.
Printre avantajele oferite de Serbia investitorilor care doresc sa construiasca fabrici auto se numara terenuri libere, cu acces la serviciile de utilitati si scutite de impozite.
In plus, investitorii vor fi exceptati de la impozitul pe castigurile de capital, precum si de plata taxelor locale, pe o perioada de zece ani. Totodata, pentru investitiile de peste 200 de milioane euro, care creeaza mai mult de 1.000 de locuri de munca, investitorii ar putea beneficia de ajutoare de stat.
La finele lunii ianuarie, oficiali ai Daimler au anuntat ca grupul intentioneaza sa construiasca o noua fabrica pentru productia de automobile Mercedes Benz, fiind mentionate ca posibile amplasamente Romania si Polonia.
In aprilie, surse din grupul german au declarat publicatiei Handelsblatt ca si-au extins cautarile si in alte tari din Europa de Est.
Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat ca Daimler va anunta in termen de trei saptamani daca va alege sau nu Romania pentru amplasamentul viitoarei fabrici Mercedes, tara noastra fiind "in carti".
Tiriac s-a intalnit saptamana trecuta cu Dieter Zetsche, directorul general al Daimler, care i-a confirmat interesul pentru Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO