Business Internaţional

Serviciile secrete ruse au luat in vizor TNK-BP

02.06.2004, 00:00 16

Dupa neplacerile provocate de problemele pe care le-a avut cu Agentia Federala de Energie din Rusia, pentru campurile petrolifere Samotlor din Siberia, grupul petrolier TNK-BP are acum probleme si cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), relateaza Moscow Times.
Serviciile secrete sunt interesate daca directorii straini ai companiei ruso-britanice au avut sau nu acces la secrete de stat.
La baza dezbaterilor sta articolul 5 al legii secretelor de stat, care restrictioneaza accesul occidentalilor la informatiile referitoare la industria petrolului si a gazelor naturale, inclusiv la cele care privesc nivelul rezervelor.
"Avem, intr-adevar, o poblema, intrucat tot ceea ce se refera la resursele de petrol intra in categoria secretelor de stat", a declarat directorul executiv al TNK-BP, Viktor Vekselberg. Managerul unei companii trebuie sa aiba acces la asemenea informatii, dar, conform legii ruse numai un cetatean al tarii are acest drept, a adaugat Vekselberg.
TNK-BP, care s-a format in urma fuziunii de mai multe miliarde de dolari din septembrie anul trecut, nu a incalcat legea, dar legea secretelor de stat este depasita de realitatile vremii, a declarat un purtator de cuvant al companiei. "Poate ca atunci cand a fost scrisa aceasta lege, era de neconceput ca o companie precum TNK-BP sa ia fiinta", a mai precizat Marina Dracheva. Activitatea companiei a fost dintotdeauna in centrul atentiei autoritatilor, iar TNK-BP este un experiment unic in Rusia, a adaugat ea.
Dracheva nu a confirmat dar nici nu a infirmat zvonurile conform carora reprezentanti ai institutiilor publice au "vizitat" birourile companiei, dar a spus ca TNK-BP spera ca ratiunea sa prevaleze in aceasta problema. "Suntem de parere ca in conditiile bunei-credinte reciproce, problemele existente se vor rezolva". FSB nu a comentat situatia.
Analistii din domeniu nu pot decide daca interesul pe care l-a manifestat FSB face parte dintr-o campanie mai ampla impotriva companiei, dar au concluzionat ca, in conditiile in care atatia experti straini lucreaza in sector, orice companie poate fi cercetata din motive de securitate.
Mai mult de 100 angajati ai companiei sunt straini, iar presedintele companiei, Robert Dudley, este britanic.
Vekselberg a declarat ca TNK-BP va face lobby pentru amendarea legii secretelor de stat, pentru a simplifica restrictiile care se aplica strainilor care lucreaza in firmele rusesti. "Exista multe intrebari despre felul in care este reglementata activitatea strainilor ce lucreaza pe pamant rusesc. Pur si simplu ne-am trezit in mijlocul acestor probleme", spune Vekselberg.
Dracheva a subliniat ca doua dintre firmele rusesti care au format grupul TNK-BP, TNK si Sidanco, au straini in echipele manageriale, iar legislatia secretelor de stat nu a fost un impediment in calea succesului lor.
Aceeasi opinie este impartasita si de Kakha Kiknavelidze, analist pe probleme de petrol si gaze naturale la ziarul Troika Dialog, care sustine o regandire a legislatiei din domeniu. In caz contrar, activitatea tuturor strainilor care sunt in domeniul petrolier poate fi serios afectata. "Nu doar TNK-BP, ci majoritatea companiilor rusesti au apelat la serviciile strainilor si ale companiilor straine", precizeaza el.
Chris Weafer, strateg-sef la Alfa Bank, crede ca acestea sunt semne ca legea secretelor de stat poate fi folosita ca paravan pentru cresterea controlului guvernului asupra companiilor petroliere.
Cu Yukos putand fi amenintata de un posibil faliment, caz instrumentat pe baza unor probe de frauda si evaziune fiscala nuantate politic, analistii sustin ca interesul manifestat de FSB, cainele de paza al industriei energetice, pentru TNK-BP, este un simplu capriciu birocratic.
"Daca priviti sectorul petrolului ca un intreg, presedintele Putin nu doar intentioneaza preluarea controlului, este evident ca va reusi in cele din urma", afirma un apropiat al situatiei de la TNK-BP. "Poate ca cineva de la FSB s-a trezit cu fata la cearsaf."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO