Business Internaţional

Sezon estival nu foarte promitator in Franta

16.06.2005, 19:44 15

Doar 50% dintre francezi vor pleca in vacanta in perioada estivala, informeaza Le Figaro.

Protourisme, unul dintre cei mai importanti consultanti din turismul francez, a publicat ieri un studiu de piata pentru primele cinci luni ale anului in curs. "Rezervarile pentru vara anului 2005 sunt cu 8% in urma fata de 2004", spune Didier Arino, asociat al Protourisme. "Aceasta inseamna, pentru agentiile de turism franceze, o scadere a vanzarilor cu 5 milioane de nopti de cazare", a adaugat Arino.

Din pacate, fenomenul cuprinde toate tipurile de cazare. "Rezervarile pentru statiunile rurale au ramas cu mult in urma celor din 2004. S-a inregistrat aici o scadere de 10% a vanzarilor."

Dar sezonul se anunta dificil si pentru turismul in aer liber. Chiar si pentru campingurile de trei sau patru stele rezervarile au scazut cu 12% in comparatie cu anul trecut. Iar campingurile de una sau doua stele au fost cu 20% mai putin solicitate de catre clienti.

Desi imaginea de ansamblu a turismului francez este destul de neagra, in Paris s-a constatat o crestere a numarului rezervarilor datorata intoarcerii masive a turistilor americani si asiatici.

Gerard Bremond, presedinte al agentiei Pierre et Vacances, apreciaza ca situatia nu este tocmai critica. "Ne asteptam la cresteri semnificative o data cu intoarcerea turistilor straini", spune el. Bremond remarca, de asemenea, o modificare importanta in ceea ce priveste volatilitatea practicilor consumatorilor specifici acestui sector, care nu ezita sa ia decizii in ultima clipa.

O alta schimbare care a avut o influenta deosebita asupra turismului francez este explozia rezervarilor prin intermediul internetului. Dominique Esnault, director general al accorhotels.com, spune ca vanzarile online ale agentiei sale au urcat anul acesta cu 42%.

In total, 45% dintre familiile franceze si 70% dintre cele straine au apelat la serviciile online puse de agentiile turistice la dispozitia clientilor. Astazi, 30% din totalul de rezervari sunt efectuate online, in comparatie cu cele 20 de procente din anul 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels