Business Internaţional

Şi bancherii plâng câteodată. Cu câţi bani a trebuit să se mulţumească în 2009 şefii celor mai mari bănci

Şi bancherii plâng câteodată. Cu câţi bani a trebuit să se mulţumească în 2009 şefii celor mai mari bănci
24.08.2010, 23:50 32

Criza financiară s-a resimţit pe toate nivelurile scăriisociale. Directorii exe­cutivi ai celor mai mari bănci din lume aufost afectaţi la rândul lor. Potrivit unui studiu realizat decotidianul de business Financial Times, opt dintre cei maiimportanţi şefi de bănci din lume au obţinut în 2009 remuneraţiimai mici decât în 2009.
Pe creştere sunt doar cinci. Potrivit studiului, dintre aceştia dinurmă doar unul singur conduce o bancă din Statele Unite - WellsFargo -, ceilalţi patru fiind în fruntea unor creditorieuropeni.
Se poate observa astfel că dacă unii directori au acceptatreducerile salariale sau eliminarea unor bonusuri pentru a maitempera furia opiniei publice şi a politicienilor, situaţia nu esteuniversală.
Bancherii au fost încă de la începutul crizei financiare înprim-plan, deoarece ei erau consideraţi principalii vinovaţi pentrusituaţia financiară dificilă.
Există însă bancheri care nu s-au lăsat intimidaţi de opiniapublică, şi acest lucru se observă la capitolul re­muneraţie. Celmai bine s-a poziţionat în acest sens Brady Dougan de la CreditSuisse, care a primit anul trecut cu 570% mai mulţi bani decât în2008. El este urmat îndeaproape de Joseph Ackermann, directorulexe­cutiv al Deutsche Bank, care a primit o remuneraţie de 13,28milioane de dolari în 2009, în creştere cu 553% faţă de 2008.
La polul opus, principalii perdanţi sunt şefii a două dintre celemai importante bănci americane. Jamie Dimon, şeful JPMorgan Chase,a obţinut în 2009 doar 4% din totalul remuneraţiei sale pe 2008.Dacă atunci el primea 35,7 mil. dolari, anul trecut a trebuit să semulţumească cu 1,2 milioane.
Lloyd Blankfein, CEO al băncii de investiţii Goldman Sachs, care afost mult timp în prim-plan fie din cauza pro­fi­tu­rilor record,fie din cauza unor scan­daluri, a primit anul trecut cu 98% maipuţini bani decât în 2008. Suma primită de el în 2009 a fost de862.000 de euro. În 2007 el câştigase peste 70 mil dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO