Business Internaţional

Şi cele mai stabile ţări sunt nevoite să se împrumute scump

Autor: Gabriel Razi

09.12.2010, 23:45 20

Investitorii au renunţat la obligaţiunile de stat americane înultimele zile, eveniment ce vine după o lună de coşmar pe pieţeletitlurilor de stat din Europa Occidentală, scrie FinancialTimes.

În ultima lună randamentele obligaţiunilor emise de Germania,Japonia şi Statele Unite au crescut cu mai mult de 25%, în timp cepentru Marea Britanie acesta a crescut cu o cincime.

"Se poate spune că am intrat într-un nou capitol în care preţulcapitalului este din ce în ce mai mare", spune analistul HSBCSteven Major.

Randamentele obligaţiunilor americane cu o maturitate de zeceani au atins recent maximul ultimilor şase luni, de 3,33%.

Randamentele titlurilor cu maturitate de cinci ani, emise deautorităţile de la Tokio, au atins maximul ultimilor doi ani, întimp ce preţul la care se împrumută Germania a depăşit pragul de3%. "Investitorii ies de pe piaţă fiind speriaţi de rapiditatea cucare cresc randamentele", crede analistul CRT Capital, DavidAder.

Totuşi, randamentele se menţin scăzute în comparaţie cutendinţele pe termen lung, însă investitorii încep să se agitepentru că se aşteaptă ca randamentele să crească tot mai mult.

Mişcările din pieţe vin după ce preşedintele american BarrackObama a decis să continue politica de reducere a taxelor din eraBush, însă opiniile investitorilor au rămas împărţite în privinţacauzei creşterii randamentelor.

O explicaţie mai plauzibilă ar putea fi că previziunile decreştere economică s-au intensificat datorită injecţiei de 600 demiliarde de dolari a Fed. Alte opinii spun că un astfel de efects-ar putea datora temerilor că Fed nu va cumpăra active de pe piaţădin cauza temerilor privind deficitul.

Costurile la care se împrumută Germania au crescut după apariţiatemerilor că Berlinul ar putea fi principalul susţinător albailout-urilor unor ţări precum Spania sau Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO