Business Internaţional

Site-urile "anti-WikiLeaks", sub asediul hackerilor. Vedeţi aici ce victime au făcut până acum

Site-urile "anti-WikiLeaks", sub asediul hackerilor. Vedeţi aici ce victime au făcut până cum

Autor: Radu Racu

08.12.2010, 18:11 37

Un grup de activişti cibernetici care se autointituleaza"Anonymus" au anunţat miercuri că vor lansa mai multe atacuricibernetice în apărarea fondatorului WikiLeaks, după ce fondatorulJulian Assange a fost arestat la Londra iar mai multe companii deplăţi online au oprit transferurile de bani către conturilefundaţiei.

Grupul a emis o declaratie prin care precizeaza ca nu are nici olegatura cu Wikileaks sau fondatorul acestuia, dar ca este alaturide Assange, pentru ca "lupta pentru aceleasi cauze: transparenta sieliminarea cenzurii".

Site-urile companiei de plăţi online MasterCard şi cel alcompaniei elveţiene Postfinance au fost marile ţinte ale hackerilormiercuri, după ce anterior grupul PayPal a fost victima unoratacuri DDoS.

Site-urile MasterCard şi Postfinance au fost victimele uneifacţiuni den hackeri care se autointitulează "AnonOps". MasterCarda fost vizată după ce, alături de Visa şi PayPal a blocattransferurile de bani către WikiLeaks, până la "clarificareasituaţiei afacerilor". Compania PayPal a sugerat ulterior că a luataceastă măsură la cererea guvernului american.

Conform Mediafax, site-ul MasterCard era într-adevărindisponibil în jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora României). Unpurtător de cuvânt al Mastercard, contactat de AFP, nu a vruttotuşi să confirme dacă acesta este vizat de atacuriinformatice.

În ceea ce priveşte Postfinance, domeniul online a fost atacatdupă ce a anunţat luni că a închis contul lui Assange, din cauzaunor "date false privind domiciliul său". Purtătorul de cuvânt alcompaniei a dat asigurări că aceşti "hackeri" nu au pus în pericolsecuritatea sistemului de plăţi sau de administrare a conturilor."Situaţia s-a ameliorat miercuri, dar atacurile continuă", aadăugat el.

Tot miercuri dimineaţă, site-ul şi mesajele electronice aleavocatului celor două suedeze care îl acuză pe fondatorul WikiLeaksJulian Assange de "viol şi agresiune sexuală" au fost atacate dehackeri neidentificaţi.

În acelaşi context, scandalul telegramelor WikiLeaks a prinsamploare miercuri, după ce un senator american a cerut anchetareaziarului The New York Times pentru publicarea telegramelor secreteinterceptate de fundaţie. Senatorul independent Joe Lieberman vreaca Departamentul american de Justiţie să investigheze dacă New YorkTimes a încălcat Legea privind spionajul, după ce a luat hotărâreasă publice telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels