Business Internaţional

Slovacia, cea mai reformatoare tara

07.12.2004, 00:00 17



Slovacia este tara cea mai reformatoare din Europa Centrala, conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), scrie The Slovak Spectator.



In estimarile pentru urmatorii doi ani, prezentate la Paris pe 30 noiembrie, OECD prognozeaza o crestere a produsului intern brut al Slovaciei cu 5% pe an, dupa ce cresterea inregistrata in acest an a depasit asteptarile. Produsul intern brut al Slovaciei s-a majorat cu 5,5% in prima jumatate a lui 2004. Indicatorii lunari sugereaza ca aceasta crestere puternica s-a mentinut si in a doua parte a anului, drept care OECD estimeaza cresterea PIB pentru 2004 la 4,9%, 4,8% in 2005 si 5.0% in 2006.



Investitiile si consumul populatiei s-au dezvoltat puternic, incurajate de cresterea venitului real, si au inlocuit exporturile nete ca principala sursa de crestere economica. Deficitul de cont curent este asteptat sa se majoreze temporar, ca rezultat al majorarilor prognozate in importurile de masini si echipamente industriale datorate investitiilor straine directe in industria auto.



Somajul a atins cota maxima in prima jumatate a lui 2004, din cauza restructurarilor din industrie si din serviciile publice. Cu toate acestea, OECD estimeaza ca rata somajului sa scada la 16% pana la sfarsitul lui 2006.



Rata inflatiei s-a situat in jurul cifrei de 8% pentru primele trei trimestre ale lui 2004, din care 4 puncte procentuale au fost rezultatul ajustarii preturilor administrate si al uniformizarii TVA. Majorarea preturilor la produsele alimentare, ca rezultat al aderarii Slovaciei la Uniunea Europeana in luna mai a acestui an, a depasit asteptarile. Pe de alta parte, majorarea salariului real a ramas mult sub cresterea productivitatii, in prima jumatate a lui 2004. Negocierile colective in unele domenii implica o crestere accelerata a salariului, dar, chiar si asa, OECD prognozeaza reducerea inflatiei.



Guvernul slovac a continuat sa implementeze programul sau ambitios de reforme, prin realizarea reformei in sanatate si a descentralizarii fiscale. Masurile, adoptate in prima parte a lui 2004 au ca scop crearea unui mediu de afaceri favorabil atragerii de investitii straine directe. In primele noua luni ale anului 2004, investitiile straine directe au totalizat 590 de milioane de euro, dintre care 460 de milioane de euro au fost investiti in sectorul corporatist, iar restul in banci.



Raportul OECD subliniaza si cateva riscuri, printre care cresterea inflatiei, ca rezultat al reformelor adoptate sau depasirea tintei pentru deficitul bugetar



de 3,9% din PIB, din cauza reformei pensiilor si a reformei fiscale. Cresterea viitoare a PIB este strans legata de construirea unei nou uzine a producatorului auto coreean Hyundai/KIA. Daca aceasta va fi intarziata, s-ar putea ca estimarile de crestere economica sa fie revizuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO