Business Internaţional

SocGen pierde 30 de bancheri de top din cauza reglementarii dure a bonusurilor

16.09.2009, 17:00 17

Masurile adoptate de statul francez pentru reducerea bonusurilorbancherilor fac primele victime: 30 de angajati din topmanagementul bancii Societe Generale si-au dat demisia pentru ainfiinta propriul lor fond de investitii.

Disputa dintre presedintele francez si bancheri pe temabonusurilor s-ar putea repercuta in mod negativ insa si asuprainstitutiilor din sector - care ar putea pierde angajati-cheiedeoarece acestia nu sunt dispusi sa accepte noile reglementari alesistemului salarial din banci - asa cum a fost cazul SocGen.

Treizeci de bancheri membri ai echipei de conducere a divizieialternative asset management (administrare a titlurilor de valoare)din cadrul Societe Generale au demisionat pentru a pune bazelepropriului lor fond de hedging, pentru care au primit sustinereaunei companii americane de private equity, scrie FinancialTimes.

Echipa - in frunte cu directorul diviziei de fonduri dehedginging a SocGen de la nivel mondial, evaluata la 12,7 mld.dolari (8,7 mld. euro), Arie Assayag - a plecat de la grupulfrancez din cauza presiunilor din ce in ce mai apasatoare ceafecteaza bancile din Franta, fortate sa reduca bonusurileangajatilor din top management.

Salariile bancherilor, transate

Guvernul francez a luat masuri dure impotriva sistemelor desalarizare din industria bancara in special din cauzanemultumirilor exprimate de opinia publica. Guvernul de la Parisdoreste sa convinga statele membre ale G20 sa ii urmezeexemplul.

Atat SocGen, cat si BNP Paribas, cele mai mari doua banci deinvestitii din Franta, au promis sa opereze reduceri de salarii sibonusuri. Asa-numitele "golden hellos" - bonusuri oferite de unangajator unui nou angajat "recrutat" din echipele companiilorrivale - au fost deja eliminate.

Nexar Capital, numele pe care il va purta noul fond de hedgingale carui baze vor fi puse de fostii angajati ai SocGen, va ficondus de Assayag impreuna cu Eric Attias, fostul director executival diviziei de management al activelor de la New York a SocGEn,care va ocupa functia de director de investitii.

Fondul va avea sediul la Paris, insa va mai detine un alt birousi la New York.

Capitalul initial a fost oferit noului fond de hedging de catrepartenerii companiei americane de private equity Aquiline, alecarei baze au fost puse de catre Jeffrey Greenberg, fostulpresedinte al Marsh & McLennan, grupul american de asigurari,si fiul lui Hank Greenberg, fostul sef al AIG.

10 mld. dolari in zece ani

Aquilline a oferit, de asemenea, "bani pentru zile negre"companiei Nexar, care ii va utiliza pentru a finanta toateachizitiile cash, potrivit persoanelor familiare cu cazul.

Compania va cauta oportunitati pentru a achizitiona afaceri detipul "fund of funds" - fonduri de investitii a caror strategie deinvestitii este de a detine un portofoliu alcatuit din alte fonduride investitii, mai degraba decat sa investeasca direct in actiuni,obligatiuni sau alte titluri.

Multe dintre aceste afaceri se confrunta cu dificultati, dupa cein ultimele luni multi investitori s-au retras din cauzapierderilor postate de clientii cei mai importanti.

Surse apropiate cazului spun ca exceptand achizitiile, Nexardoreste sa stranga 10 mld. dolari (6,85 mld. euro) sub forma deactive pe care sa le administreze in urmatorii cinci ani.

Compania intra pe o piata maladiva, unde viabilitatea afacerilorde tip "fund of funds" este pusa la indoiala din cauza reduceriinumarului de clienti.

Cu exceptia afacerilor de tipul "fund of funds", care vorreprezenta activitatea de baza a Nexar, grupul va avea si propriulfond de hedging specializat pe volatilitate.

Sarkozy taie bonusurile

Bancherii francezi au cedat presiunilor venite din parteapresedintelui Nicolas Sarkozy si au fost de acord cu creionarea denoi reguli care sa reglementeze sistemul salarial din cadrulbancilor.

Primele pe lista neagra sunt bonusurile, ce urmeaza a fi redusedrastic. "Introducem reglementari antiabuz, antiexces", a declaratministrul francez de finante Christine Lagarde.

Cele mai mari banci din Franta ar putea fi amendate de catrecomisia bancara daca nu vor aplica noile reglementari legate debonusuri.

"Comisia bancara poate impune sanctiuni, amenzi consistente", adeclarat Michel Camdessus, cel care va monitoriza practicile legatede bonusuri din cadrul bancilor franceze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO