Business Internaţional

SocGen se confrunta cu o noua criza: disparitia a 15 tone de aur

24.03.2008, 19:02 22

Societe Generale a depus, la sfarsitul saptamanii trecute, o plangere penala impotriva companiei turce Goldas, pe care o acuza de "disparitia" unei cantitati importante de aur, in valoare de 500 de milioane de dolari (323 mil. euro), pe care banca franceza il incredintase producatorului de bijuterii pentru a fi comercializat pe piata metalelor pretioase din Istanbul, scrie presa internationala.
Potrivit plangerii depuse de SocGen, cele doua companii au incheiat un contract de consignatie, prin intermediul caruia banca franceza a autorizat Goldas, cel mai mare producator de bijuterii din Turcia, sa vanda aproape 15 tone de metal pretios, despre care insa oficialii institutiei spun ca "nu au mai auzit nimic".
"SocGen confirma declansarea actiunii legale indreptate impotriva Goldas, in incercarea de a forta compania sa-si indeplineasca obligatiile contractuale", spun oficialii bancii, care nu ofera insa mai multe detalii. Plangerea SocGen a fost inaintata autoritatilor judiciare turce.
Oficialii Goldas au fost citati de procurorii turci pentru a depune marturie in acest caz. In acelasi timp, producatorul turc a declarat ca respectivele acuzatii sunt nefondate, adaugand ca la randul sau va declansa un proces impotriva bancii franceze.
"Acuzatiile nu au nici o baza reala, iar in acest sens am depus toate probele necesare la dispozitia procurorilor", a declarat Sedat Yalinkaya, directorul executiv al companiei turce, adaugand ca "vom da in judecata SocGen pentru acuzatii false".
Un raport al Goldas indica insa faptul ca producatorul de bijuterii a incheiat un contract de consignatie cu banca franceza, insa cantitatea de aur incredintata de catre SocGen nu depaseste 3,25 tone, adica 94 mil. dolari (60,8 mil. euro). Compania a mentionat, de asemenea, ca cele doua parti se afla intr-o "disputa comerciala", caracterizand drept "neetica" actiunea SocGen.
Printr-o asemenea miscare, "SocGen incearca sa compenseze pierderile cauzate Jer?me Kerviel", acuza unul dintre oficialii Goldas, facand referire la operatiunile neautorizate ale unuia dintre traderii SocGen si care au provocat bancii o paguba de 4,9 mld. euro la inceputul acestui an.
Disputa legala dintre cele doua companii a generat, in sedinta de tranzactionare de vineri, o prabusire de 10% a actiunilor Goldas.
In cursul aceleiasi zile, titlurile producatorului de bijuterii au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa din Istanbul, aceasta operatiune reluandu-se numai dupa ce compania a remis un comunicat prin care respingea acuzatiile SocGen. Goldas importa circa 60% din aurul intrat pe piata din Turcia, iar produsele sale sunt comercializate in peste 45 de tari.
Compania detine o fabrica de bijuterii in Istanbul, a carei capacitate anuala de productie este de 13 milioane de unitati. Veniturile producatorului au urcat in 2006 cu 37%, pana la 1,66 mld. euro, in timp ce profitul net al companiei a ajuns la 5,6 mil. euro.

BNR tine doua treimi din tezaur in strainatate
Banca Nationala a Romaniei tine doua treimi din rezerva de aur in banci straine, conform raportului bancii pe 2006. Astfel, din cele 103,5 tone de aur aflate in rezerva la sfarsitul anului 2006, 26% se afla sub forma de lingouri standard in tezaurul BNR, 14% sub forma de monede tot la BNR, iar restul de 60% din aur se afla in depozite externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO