Business Internaţional

Solutie pentru piata petrolului: interzicerea tranzactiilor speculative

12.11.2007, 23:27 20

Pe masura ce pretul petrolului se apropie de 100 de dolari pe baril, Sri Srinivasan, secretarul de stat pe probleme energetice din India, are o masura neobisnuita pentru reducerea pretului petrolului: interzicerea tranzactiilor cu petrol pe piata bursiera, scrie cotidianul american The New York Times.
"Nu exista nicio constrangere din punctul de vedere al productiei si nici cererea nu a scapat de sub control, astfel incat preturile sa creasca atat de mult", a declarat Srinivasan. Ceea ce intr-adevar contribuie la cresterea pretului petrolului sunt tranzactiile speculative de pe burse, spre exemplu bursa New York Mercantile sau Nymex, a adaugat el.
Daca petrolul ar fi eliminat din tranzactiile bursiere de pe Nymex, pretul ar scadea simtitor. Masura pe care Srinivasan ar dori s-o aplice are la baza ideea ca investitorii forteza intentionat cresterea preturilor. Atat fondurile de investitii, cat si bancile comerciale si fondurile de pensii private au investit extrem de mult pe piata petrolului, fiind convinse ca cererea va continua sa creasca. Analistii sunt insa de parere ca aceste preconizari alimenteaza de unele singure cresterea preturilor.
Singurul lucru asupra carora analistii nu pot cadea de acord este masura in care cresterea pretului petrolului este cauzata de investitori. Ei estimeaza ca investitorii pot influenta pretul petrolului cu valori cuprinse intre 10 dolari si 30 de dolari pe baril.
Srinivasan este sustinut si de Mohammad Alipour-Jeddi, directorul departamentului de analiza a OPEC, precum si de William Galvin, secretar de stat din Massachusetts, ambii fiind de parere ca doar tranzactiile speculative sunt responsabile pentru cresterea preturilor la petrol. "Exista suficent petrol pe piata" a declarat Alipour-Jeddi, "si doar tranzactiile speculative forteaza cresterea preturilor", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO