Business Internaţional

Şomajul din SUA scufundă din nou bursele: Franţa şi Germania cad cu 4%, Wall Street coboară cu 1,7%

Şomajul din SUA scufundă din nou bursele: Germania şi Franţa cad cu 4%, Wall Street coboară cu 1,7%

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax, Radu Racu

02.09.2011, 18:18 1394

Indicii bursieri europeni şi-au accentuat scăderea în a doua parte a şedinţei bursiere de vineri, iar cotaţiile de pe Wall Street au debutat cu declinuri puternice, după ce datele de pe piaţa muncii din SUA au alimentat îngrijorările investitorilor privind soliditatea economiei americane.


Indicele Dow Jones a coborât cu 1,6%, Standard & Poor's 500 cu 1,67%, iar Nasdaq cu 1,71%, în prima oră şi jumătate de tranzacţionare.

Pe continentul european, pieţele din Franţa şi Germania şi-au adâncit declinul la 4%, după ce dimineaţă au deschis cu pierderi de circa 1%.

Piaţa americană a muncii a stagnat în august, după ce scăderea încrederii în economia Statelor Unite a descurajat companiile să facă angajări, menţinând presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) de a lua noi măsuri monetare de stimulare, transmite Reuters.


Datele din iulie şi iulie privind piaţa muncii, excluzând agricultura, au fost revizuite în scădere cu 58.000 de posturi.


În pofida stagnării din august, rata şomajului s-a menţinut la 9,1%.


Datele scot în evidenţă fragilitatea economiei, dar nu vor fi văzute drept un semnal de recesiune, având în vedere că nu a avut loc o creştere semnificativă a concedierilor.


Preşedintele american Barack Obama urmează să prezinte joia viitoare un nou plan de încurajare a creării de locuri de muncă.


În sectorul privat, numărul de locuri de muncă a crescut cu numai 17.000, după un avans cu 156.000 de posturi în iulie. În sectorul de stat, numărul de locuri de muncă s-a redus pentru a zecea lună consecutiv, cu 17.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO