Business Internaţional

Şomajul în Spania a atins cote astronomice: peste cinci milioane de şomeri

Şomajul în Spania a atins cote astronomice: peste cinci milioane de şomeri

Autor: Iulian Anghel

27.01.2012, 17:34 605

Spania a numărat la finele lui 2011 5,3 milioane de şomeri, cel mai ridicat nivel din 1995 încoace, potrivit datelor oficiale publicate vineri.

La finele lui decembrie, numărul celor fără locuri de muncă se ridica la 5.373.600, (22,85% din numărul persoanelor active) continuând să crească rapid faţă de trimestrul anterior (4,97 mil. persoane, 21,52% din numărul persoanelor active), potrivit Institutului Spaniol de Statistică.

În rândul tinerilor rata şomajului se apropie de 50%

Şi nu sunt speranţe foarte mari. Noul guvern al lui Mariano Rajoy a luat, la finele anului trecut, noi măsuri de austeritate planificând să reducă anul acesta cheltuielile statului cu încă 16,5 mld. euro.

Guvernul de centru-dreapta, venit la putere în noiembrie, are "misiunea imposibilă" de a revigora economia care se îndreaptă vertiginos spre recesiune odată cu agravarea crizei datoriilor din zona euro. Cheltuielile statului trebuie să scadă pentru ca Spania să intre sub pragul de deficit de 6% din PIB, dar măsurile de austeritate dau puţine şanse unei revigorări.

La finele anului trecut, numărul şomerilor români din Spania atingea 40% din totalul rezidenţilor de origine română.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO