Business Internaţional

Soros da o noua lovitura, de data aceasta in telecomunicatii

16.03.2004, 00:00 14



Miliardarii George Soros si Tony O"Reilly ar putea sa-si dubleze banii investiti pentru preluarea Eircom Ltd., atunci cand compania irlandeza de telecomunicatii va fi listata pe piata de capital, sub forma unei oferte publice initiale, in cursul acestei saptamani, informeaza Bloomberg. Investitia initiala a fost de 3 mld. euro.



Compania americana Providence Equity Partners Inc., vehicolul de investitii al lui Soros si O'Reilly au investit aproximativ 465 mil. euro din proprii lor bani si au imprumutat restul sumei pentru a putea cumpara compania Eircom in noiembrie 2001. Luand in considerare pretul de vanzare, cele trei parti implicate ar putea obtine 640 mil. euro.



"As fi destul de multumit daca mi-as fi dublat banii in ultimii ani, mai ales daca tinem cont de performanta pietei de capital in perioada respectiva", a declarat Nick Ferguson, directorul executiv al Shroder Ventures International Investment Trust Plc., o societate de brokeraj din Londra. Indicele Bloomberg care urmareste evolutia companiilor care activeaza in sectorul de telecomunicatii din Europa a scazut cu 18%, din noiembrie 2001 si pana in prezent, in ciuda unei cresteri de 50% in ultimele 12 luni.



Entitatile implicate in investitia Eircom si anume companiile Providence si Goldman Sachs Group, impreuna cu Soros si O'Reilly, planuiesc sa-si vanda participatia de 70% detinuta in cadrul companiei irlandeze. O asociatie a salariatilor, care controleaza restul de 30%, nu intentioneaza sa vanda. Actiunile scoase la vanzare sub forma ofertei publice initiale sunt evaluate la un pret de 1,48 euro/actiune, potrivit unui comunicat transmis de Eircom.



Soros si O'Reilly s-au confruntat cu o concurenta puternica pentru preluarea Eircom, un alt grup condus de omul de afaceri irlandez Denis O 'Brien fiind de asemenea interesat de achizitionarea companiei respective. In cele din urma, cei doi au reusit sa achizitioneze Eircom dupa ce au ridicat de doua ori pretul oferit.



"Fondurile de investitii se aliaza uneori cu oameni de afaceri precum O'Reilly datorita relatiilor pe care le au acestia", spune Tom Lamb, managing director la Barclays Private Equity. O'Reilly "este o punte de legatura intre fondurile de investitii si companii" a adaugat Lamb.



O'Reilly, un fost jucator irlandez de rugby, dar si fostul presedinte al H.J. Heinz & Co., isi va pastra functia pe care o detine in cadrul Eircom. O'Reilly este presedintele Eircom, el detinand aceeasi functie si in cadrul companiilor Independent News & Media Plc. si Waterwood Wedgwood Plc, un producator de obiecte din cristal.



O'Reilly controleaza prin intermediul vehiculului sau de investitii, Lionheart Ventures Ltd., aproximativ 5% din Eircom. Compania irlandeza intentioneaza sa-si vanda actiunile, incepand cu ziua de vineri a saptamanii actuale, la un pret cuprins intre 1,48 euro si 1,75 euro/actiune.



Providence ar putea incasa 420 mil. euro, in urma vanzarii. Compania americana a primit, anul trecut, dividende in valoare de 180 mil. euro, dupa ce Eircom a vandut obligatiuni si a contractat imprumuturi noi. Valoarea totala a tranzactiei, care ar putea depast 600 mil. euro, este de 1,9 ori mai mare decat investitia initiala facuta de Providence.



Soros ar putea obtine 240 mil. euro, reprezentand contravaloarea actiunilor sale, dar si dividendele aferente, in timp ce O'Reilly este posibil sa incaseze 70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO