Business Internaţional

Spania a ieşit oficial din bailoutul sistemului bancar

Spania a ieşit oficial din bailoutul sistemului bancar

Autor: Ioana Tudor

31.12.2013, 15:33 330

Spania a ieşit oficial din programul de bailout pentru sistemul bancar stabilit în primăvara anului 2012 cu partenerii europeni, a anunţat marţi Mecanismul European pentru Stabilitate (MES), fond destinat ajutorării ţărilor şi băncilor din zona euro aflate în dificultate, scrie publicaţia franceză Le Monde.


„Planul de ajutor al MES pentru Spania se încheie astăzi cu succes. MES a plătit 41,3 mld. euro guvernului spaniol pentru recapitalizarea sistemului bancar. Spania nu va mai solicita un nou program de ajutor,” a spus organizaţia.

 

„Reuşită impresionantă”

 


Este o „reuşită impresionantă”, afirmă şeful MES Klaus Regling, adăugând că programul de bailout a ajutat la „recapitalizarea şi restructurarea băncilor spaniole aflate în dificultate”.


„Sunt încrezător că sprijinul venit din partea zonei euro şi reformele structurale vor permite economiei spaniole să înregistreze o creştere substanţială şi stabilă”, spune Regling.


Spania, a patra cea mai mare economie din zona euro, a tras anul trecut 41 mld. euro din pachetul de 100 mld. euro primit de la zona euro pentru a salva mai multe bănci paralizate de prăbuşirea pie­ţei imobiliare şi a sectorului de cons­truc­ţii şi pentru formarea unei aşa-numite „bad bank“ care să cureţe băncile de activele toxice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO