Business Internaţional

Spania a mai facut un pas spre recesiune

02.11.2008, 15:34 19

Economia Spaniei s-a contractat in trimestrul trei, pentru prima oara din 1993 incoace, a anuntat banca centrala. Astfel, a crescut posibilitatea ca Spania sa intre pe lista statelor europene amenintate de recesiune, scrie Bloomberg.

Cresterea economica s-a redus cu 0,2% fata de trimestrul anterior, cand a inregistrat o crestere de 0,1%, arata datele publicate de Banca Spaniei. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia Spaniei a crescut cu 0,9%, fata de procentul de 1,8% inregistrat in cel de-al doilea trimestru.
Spania ar putea intra in cea mai grava recesiune economica din ultimii 40 de ani incoace. Criza financiara globala distruge o economie deja afectata de caderea care a pus capat freneziei de pe piata imobiliara din ultimii zece ani.
Declinul din sectorul investitiilor in constructii determina cresterea ratei somajului, iar incetinirea activitatii economice la nivel global cauzeaza o reducere a productiei.
Piata imobiliara a Spaniei a suferit un colaps anul trecut din cauza unui excedent al ofertei de locuinte si a cresterii dobanzilor. Grupurile imobiliare si de constructii s-au confruntat, pe langa datorii, si cu conditiile de creditare restranse, care au condus la falimente.
"In orice sector in care exista speranta unei cresteri exista obstacole. Mai mult ca oricand, Spania are nevoie de o crestere puternica a exporturilor. Nu o vor obtine in statele din zona euro si nici din America Latina", a declarat un economist din cadrul filialei din Londra a bancii franceze BNP Paribas.
Indicele bursier spaniol Ibex-35 a scazut cu 13 puncte procentuale luna trecuta, intrucat criza globala ar determina scaderea cresterii economice din America Latina, unde companiile spaniole au operatiuni importante.
Indicele Ibex a scazut cu 42% in acest an, in timp ce productia spaniola a scazut pentru a zecea luna consecutiv in septembrie, pe fondul incetinirii cresterii economice la nivel global.
Compania petroliera spaniola Repsol, care are 38% din active in Argentina, Brazilia si Bolivia, a inregistrat cel mai mare declin de cand a inceput tranzactiile in ianuarie 1990 pana acum, dupa ce Argentina a propus nationalizarea fondurilor de pensii.
"Deteriorarea situatiei financiare din cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, dupa mai mult de un an de instabilitate persistenta, marcheaza o criza serioasa a increderii consumatorilor, care a inceput sa se extinda si in economiile emergente", arata raportul bancii centrale.
Comisia Europeana se asteapta ca Spania sa intre in recesiune in acest an, alaturi de Germania si de Marea Britanie, arata previziunile din 10 septembrie.
Rata somajului a crescut la 11,3%, inregistrand numai in acest an o crestere de 3 puncte procentuale. Spania are cea mai mare rata a somajului dintre statele din UE, iar analistii estimeaza ca va ajunge pana la 15% anul viitor. Multi dintre ei estimeaza ca PIB-ul Spaniei se va reduce cu cel putin 1% in 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO